Публикация

Интимни проблеми при новороденото

Интимни проблеми при новороденото

Какво трябва да знае майката – кои проблеми отшумяват след раждането, за какви симптоми да наблюдава и кога да се притеснява - синехии, вулвовагинит, фимоза


Д-р Иванова, какви са най-често  срещаните интимни проблеми и възпаления при новородените – момичетата и момчетата?

Хидроцеле, фимоза, хипоспадия: отворът на уретрата вместо на върха на пениса се намира на друго място, в повечето случаи по долната повърхност на пениса или близо до скротуманезавършен десцензус/спускане/ на тестис; синехии. Към редките спадат заклещване на яйчник или тестис в ингвиналния канал – рядко и предимно при недонесени. Забележка: От възпалителен произход е памперс дерматит. Състояния като баланопостит, вулвовагинит не се  срещат в периода на новороденото (0-28ми ден), а в кърмаческия период.

За какви симптоми да се притеснява майката?

Зачервяване, обриви, секрет, нарушения при уриниране, необясним  болезнен плач и подуване на корема.

Кои проблеми отшумяват след раждането?

Хормонална криза. При нея 5-7 ден млечните жлези се уголемяват, стават леко болезнени  и плътни. При лек натиск може да изтича оскъден секрет. Дължи се на преминаване на естрогени и пролактин от майката в последните месеци на бременността. Лечение не се прилага-изчезва до втората-трета седмица след раждането.

Секрет от гениталиите при момиченца, който е свързан отново с преминаването на майчини хормони .

Хидроцеле е наличие на подутина в различни размери, заемаща едната или двете скротални половини. В периода на новороденото не изисква лечение, като с възрастта намалява прогресивно. Лечение се налага след една годишна възраст.

Възможно ли да е се диагностицират проблеми при бебетата, още докато са в корема на майката?

При фетална морфология биха могли да се установят яйчникови кисти и други аномалии в развитието на уро-генитална система. Те изискват ехографски контрол след раждането и при необходимост хирургично лечение.

Какво представляват синехиите и каква е причината за тяхната поява?

Срастването  на срамните устни при момичета се нарича synechia. Може да се установи при  новородените, но най-често се диагностицира на възраст от 1-2 години ,при 2% от момиченцата  - но възрастовия диапазон е много по-широк: от 6 месеца до 6-7 години. Площта, която е слепена може да бъде само малка или да обхваща по-голям участък.

Синехиите могат да попречат на процеса на уриниране и да образуват затворено пространство, което може да послужи като добра среда за развитието на инфекции. Точните причини за появата и развитието на срастването  не е установена, но има някои обстоятелства, които могат да доведат до това:

  •     Прекомерната хигиена: твърде чести хигиенни процедури
  •     Поставянето на  плътно прилепнали памперси. Алергични реакции от контактен тип
  •     Инфекции на  пикочните пътища. Вулвовагинити.
  •     Ниски нива на женския полов хормон естроген.

Обикновено за лечение на синехията се използва крем с естроген, след което се продължава третиране с  „бебешки” крем, за да се намали риска от повторно слепване.

За превенция е важно поддържането на сухи пелени, нанасяне тънък слой  крем за седалище след всяка смяна на памперса, за да се предотврати дразненето върху чувствителната област. Избягване на ароматизирани  препарати, което също може да предизвика дразнене. 

Какво представлява вулвовагинитът, какви са проявите му?

Вулвовагинит е  възпаление на лигавицата на влагалището и вулвата. Групата включва и кърмачета,  склонни към алергични реакции. В периода на новороденото и кърмачето  най-често е гъбичен, по-рядко бактериален. Протича със зачервяване, белезникав секрет, който лесно се отстранява. Лечението е съобразно причината. Микотичните вулвовагините се третират с измиване със слаб разтвор на натриев бикарбонат и третиране с клотримазол. При бактерилните - измиване със слабо концентрирани  антисептични разтвори. Водеща е превенцията и поддържането на добра хигиена (правилно измиване на седалището след изхождане и честа смяна на пелените).

Какви по-специални грижи е необходимо да полагат родителите при новородените момиченца и момченца?

Правилният тоалет при момиченцата е отгоре-надолу, отвътре- навън. Поради анатомичните им особености, при неправилен тоалет са възможни чести инфекции на пикочните пътища. При момченца-гениталии-гънки-седалище.

Каква е разликата между физиологичната фимоза и патологичната?

Физиологична фимоза – в периода на новороденото и кърмачето главичката на пениса не може да се оголва. Това се дължи на срастване между вътрешния слой  на препуциума и главата на члена .  Събраната смегма и невъзможността да се поддържа добра  хигиена предразполага към възникване на възпалителен процес - баланопостит.

Вродената фимоза се изявява клинично в случаите, когато отворът е много тесен и затруднява уринирането. По време на уринирането членчето се издува като мехур. Застоят на смегмата и урината благоприятстват развитието на патогенни микроорганизми, което е предпоставка  за  инфекции на пикочните пътища.

Проблем ли е смегмата при момчетата и какво да прави младата майка, за да не се превърне в „неприятел“ тя?

Когато новороденото навърши един месец след хигиенна баня, се опитва нежно придвижване на препуциума нагоре с цел постепенното му „отлепване”  и освобождаване главичката на члена. Достатъчно е всекидневно измиване в тази област.

Проблеми, свързани със скроталната торбичка?

При част от тях тестисът може да  е мигриращ т.е  може да се придвижва от скротума към ингвиналния канал. При други може да е в коремната кухина или в канала. Ако тестисът не слезе в скротума и остава в коремната кухина (което се доказва с ехографски преглед) се извършва оперативно лечение във възрастта от 2- 4 год. След тази възраст е по-честа торзията (усукването) на задържания тестис и се променя структурата му.

Какви по-специални правила за хигиена трябва да спазва майката – при момиченце и при момченце?

Превенция на памперс дерматит- честа смяна, сухи пелени, крем за седелище. Да се избягва създаването на влажна среда, която е предпоставка за развитие на гъбични и бактериални инфекции, съпроводени със зачервявания, обриви и дискомфорт за кърмачето.

Какви методи и почистващи средства НЕ трябва да използва?

За предпочитане-без аромати и с лека текстура. Ако кожата е много суха и чувствителна се препоръчва медицинска козметика за атопична кожа и къпане с душ-олио .

При какви симптоми е добре майката да потърси веднага мнението на специалист?

Необясним и болезнен плач, подуване и  „втърдяване” на корема, подутина в областта на ингвиналния канал. Плач по  време ва уриниране, с промяна в цвят, мирис и количество. Необичаен секрет от гениталии и зачервяване.

Кога е „първият гинекологичен преглед“ - още в болницата, при личния лекар, или...?

Оглед на гениталиите се извършва по време на  първия медицинския преглед, който е непосредствено след раждането. Тогава се установява пол, особености в развитието, аномалии на пикочо-половата система.

Вашият съвет към младите майки, които имат за първи път бебе?

Майките  са поставени пред много предизвикателства и неочаквани ситуации, свързани с появата на бебето.Моят съвет е- запазете спокойствие, вярвайте в себе си  и си доверете на специалистите, които се грижат за Вас и Вашето дете.

Д-р Боряна Иванова е специалист по неонатология и педиатрия в ДКЦ и МБАЛ „Вита” ( гр. София, ул. Драговица 9)  от 2014 г. Завършила е висшето си образование в Медицински Университет, Плевен през 1995 г.

Специализации и признати специалности:

*Квалификационни курсове по „Неонатология” и

*Призната специалност по „Детски болести” от 2008 г.

 

Коментари