Публикация

Лаборатория „ЛИНА” обучава млади специалисти, иска да ги задържи в България (ВИДЕО)

Лаборатория „ЛИНА” обучава млади специалисти,  иска да ги задържи в България (ВИДЕО)

Лаборатория „Лина” е сред лечебните заведения, които искат да задържат младите специалисти в България, да ги обучат и да им предложат добра работна среда


Лаборатория „Лина” е сред лечебните заведения, които искат да задържат младите специалисти в България,  да ги обучат и да им предложат добра работна среда. Тя получи акредитация от  Министерството на здравеопазването и  се превърна в база за специализация на лекари. В момента тук се обучават трима млади специалисти.

Д-р Георги Георгиев е на 26 години. Завършил е Медицинския университет в София. За него е голямо предизвикателството  да специализира в една от най-високотехнологичните медицински лаборатории в страната.

„За мен тази лаборатория е най-модернизирана. Тук има специалисти с богат професионален опит. Бих казал, че от както съм тук съм научил много неща, свързани с клиничната лаборатория и с лабораторната техника”, казва младият мъж, който е специализант в лабораторията. Лекарите, работещи в „ЛИНА”, са достатъчно добре подготвени и ентусиазирани от това да предадат знанията и опита си на по-младите колеги. Д-р Георгиев винаги е искал да се завърне в родния си град, да работи и да се развива тук. Лаборатория „Лина” му дава този шанс. Младият лекар  държи на връзката с пациентите и знае, че зад всяка епруветка има човешка история.

„Това е първият контакт – връзката на лабораторния лекар със самия пациент. Тя дява информация за резултатите и съответно дали  е налична някаква патология и от там назначаване на съответната терапия”, споделя д-р Георгиев. Д-р Донка Атанасова от Поморие  е вторият специализант в лаборатория „Лина”. През 2015 г. завършва  Медицинският факултет на Тракийския университет в Стара Загора.  Казва, че пред всеки млад лекар стои трудния избор дали да продължи да се развива в собствената си държава или да замине за чужбина.

„Тук в лабораторията  непрекъснато се учат нови неща. Получих изключително голям опит и усвоих умения в областта на биохимичните изследвания. Лабораторията е най-голямата в област Бургас и в региона . Обслужва пациенти от цялата област, както  и в област Варна, което всъщност ми помага да се запозная с разнообразни клинични случаи и заболявания, а съответно пациентите ни са от различни възрастови групи от новородени до хора с напреднала възраст . От което ние можем само да се възползваме и да черпим знания и опит”, смята д-р Атанасова.

Д-р Хабибе Шакир  от Айтос  също е завършила Медицинския факултет в Стара Загора. Тя е избрала да специализира в медицинска лаборатория „Лина” и признава, че тук е срещнала не само висок професионализъм, но и приятелска атмосфера.

„Това е страхотна база с модерна апаратура, която съответства на всички европейски стандарти  и изисквания, така че бих останала с удоволствие.” Младият специалист  се учи да изгражда връзка с пациента  и вече е наясно с организацията на целия работен процес.

„Работата на  лекаря в лабораторията  не приключва само с вземането на проба кръв, защото  това е материал, от който зависи по нататъшното лечение на пациента. Така че пациентът, както  и лекарят, който го изпраща, може да се консултира по телефона  или със специалиста, потвърдил резултата”, разказва д-р Шакир. Специализантите, които покажат добри резултати, ще получат покана да станат част от екипа на  „ЛИНА”. А младите лекари, които искат да специлизират в „ЛИНА”, могат да се свържат с ръководството на лабораторията на e-mail: lab.lina@abv.bg

 

Коментари