Публикация

Лаборатория „ЛИНА” празнува 18 години, отвори врати за свои връстници от Математическата гимназия

Лаборатория „ЛИНА” празнува 18 години, отвори врати за свои връстници от Математическата гимназия

Мечтата на учениците от паралелката по биология на Математическата гимназия е да следват медицина


Медицинска лаборатория „ЛИНА” празнува 18 години от своето създаване, като отвори врати за свои връстници. Те са  единадесетокласници от паралелката по биология на Профилираната природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“ – Бургас, чиято е мечта е да следват медицина. Всички са родени през 1999г., когато е основана лабораторията. Бъдещите лекари с интерес наблюдаваха проби под микроскоп и се запознаха с пътя  на кръвната проба от взимането й до излизането на готовия резултат. В света на клиничната лаборатория ги въведе д-р Пламена Хараланова, а в този на вирусологията и микробиологията д-р Татяна Николова и доц. д-р Сашка Михайлова  д.м. Биологът Красимира Чернаева също успя да привлече вниманието им.

Връстниците на „ЛИНА”  видяха  отблизо  реалната работа на специалистите в лабораторията. Заедно със своя класен ръководител Елена Станчева те имаха възможност да разгледат високоспециализираната и модерна апаратура, с която се извършват широка гама изследвания. Обиколката на учениците проследи пътя на взетите проби  през всички етапи от тяхната обработка.

Специалистите в лаборатория „Лина” са отдадени не само на своите пациенти. След получена от Министерството на здравеопазването  акредитация, лечебното заведение се превърна в база за специализация на младите лекари, които също се срещнаха с учениците.  

Работната атмосфера в лабораторията завладя  учениците от ППМГ „Акад. Никола Обрешков" – Бургас. 

„Най-много ме впечатлиха методите  за изследване на кръв.  Това ме запали още повече да следвам медицина”, каза единадесетокласникът Стоян Анастасов.

„Мен ме впечатлиха технологиите, както и точността на изследванията. Това е  много модерна апаратура на европейско ниво”, заяви  Даниел Узунов. Съученичката им Любов Стайкова пък сподели, че в училище наблягат  на теорията и за тях е много интересно да се видят повече от нещата, които учит в часовете по биология.

 Лекарите от „ЛИНА” пожелаха на учениците след няколко години да ги посрещнат отново, но вече като студенти по медицина.

Коментари