Публикация

Пиенето на чай и кафе може да предпази от хронично заболяване на черния дроб

Пиенето на чай и кафе може да предпази от хронично заболяване на черния дроб

При хората, които често пият кафе, рискът да развият чернодробно заболяване е много по-малък независимо от техния начин на живот и от околната среда


Редовното пиене на кафе или билков чай може да помогне в превенцията на хронично чернодробно заболяване, показва ново изследване, проведено в Холандия.

Учените установили, че тези любими за мнозина напитки, с които започваме деня и ни поддържат активни, вероятно помагат за избягване на фиброза на черния дроб, както и на втвърдяване и различни белези, дължащи се на възпаления.

 

„През последните десетилетия ние постепенно преминахме към по-нездравословни навици, които включват уседнал начин на живот, намалена физическа активност и консумиране на „щастливи храни“, обяснява водещият учен в изследването д-р Луиз Алферик., цитиран от изданието WebMD.

 

Тази „щастлива диета“, по-известна като Западната диета, е богата на захарни и  преработени  храни, в които няма много хранителни вещества. Този нездравословен начин на хранене допринесе много за епидемията от затлъстяване и скока в разпространението на състоянието омазнен черен дроб, до което се стига, когато прекомерни количества мазнина се натрупват в черния дроб, обяснява Алферик, която е изследовател в Медицинския център на университета „Еразмус“ в Ротердам.

 

При хората, които често пият кафе, рискът да развият чернодробно заболяване е много по-малък независимо от техния начин на живот и от околната среда

 

За да изследват възможния защитен ефект на кафето и чая, изследователите проучили данните за повече от 2400 холандци на възраст 45 и над 45 години, които не страдали от чернодробно заболяване. Изследователите проучили медицинските регистри, включително резултатите от скенери на коремната област и на черния дроб. Те също така анализирали анкети за реакциите към храна и напитки, които включвали въпроси за консумацията на чай и кафе.  

 

 Участниците в изследването били разделени на 3 групи в зависимост от това как пият кафе и чай.  Учените също така отбелязвали типа чай, който хората пиели,  включващ билков, зелен или черен.

 

Те установили, че при хората, които често пият кафе, рискът да развият втвърдяване на чернодробната тъкан и образуване на белези е много по-малък независимо от техния начин на живот и от околната среда. Като цяло, честото пиене на билков чай и на кафе се оказва, че има защитен ефект за черния дроб и предпазва от белези тези, които още не са развили някакви признаци на чернодробно заболяване, обявиха изследователите.

Резултатите от изследването бяха публикувани на 6 юни в сп. Journal of Hepatology.

 

Консумирането на чай и кафе е един достъпен и нескъп навик, който може да помогне за превенцията на чернодробни заболявания в развиващите се страни, обясняват членовете на екипа.

 

Вече има някои експериментални данни, които показват, че кафето е от полза за здравето, по-специално при увеличение на чернодробните ензими,  вирусен хепатит, омазняване на черния дроб, цироза и рак на черния дроб, обяснява изследователят от екипа д-р Сарва Дарвиш Мурад, хепатолог.

 

„Не е известен точният механизъм, но се смята, че кафето има антиоксидантни свойства. Искахме да разберем дали пиенето на кафе ще има същия ефект върху структурата на черния дроб при хора без хронично чернодробно заболяване“, обяснява д-р Мурад.

Изследването обаче не е могло да докаже, че кафето и чаят в действителност подобряват здравословното състояние на черния дроб. Учените стигнали до извода, че са необходими още изследвания, преди да се направят общи препоръки.

 

Изследването има също така някои ограничения, се отбелязва в коментар към статията. Едно от тях е, че повечето участници са по-възрастни и представители на бялата раса. Освен това, проучените компоненти в напитките са твърде разнообразни, за да може да се оцени достоверно евентуална полза от тях. 

Коментари