Публикация

Безплатни ваксини срещу грип за възрастни хора, бременни и деца

Безплатни ваксини срещу грип за възрастни хора, бременни и деца

Те ще бъдат осигурени от МЗ, не се знае обаче кога


Безплатни ваксини срещу грип ще бъдат осигурени от здравното министерство за възрастни хора, бременни жени и деца. 

Това предвижда правителството в управленската си програма като мярка за постигане на една от целите си, а именно ограничаване на заболеваемостта и смъртността от инфекциозни заболявания”, информира в новия си брой в. „Телеграф” и уточнява, че в програмата не е посочен срокът, в който това ще стане.

Тази идея не е нова и ние отдавна сме убедени, че ваксината срещу грип трябва да бъде безплатна именно за хората, попадащи в рисковите групи. Когато техният достъп е осигурен, всички останали могат да си го позволят, ако имат това желание. Знаете, че цената на тази ваксина е изключително ниска, така че тя е напълно достъпна. Кога точно ще се въведе безплатното имунизиране е въпрос на възможности, но колкото по-бързо, толкова по-добре”, коментира главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, цитиран от всекидневника.
Едва около 2% от българите си поставят ваксина срещу грип.

Идеята е похвална, а ако увеличи обхвата на имунизираните, ще трябва да я признаем и за ефективна. Тъжното е, че все пак сме длъжни да допуснем варианта, в който - безплатни или не - серумите ще си стоят по складовете на аптеките. Да, от подобна възможност със сигурност ще се възползват повечето пенсионери, но какво да кажем за малките деца? За онези, чиито родители отричат задължителните ваксини, а за препоръчителните да не говорим.
 

Защото дори лекарите да тръгнат от врата на врата и да влизат по домовете, ваксината ни пази от грип, но не и от теории на конспирацията и зле информирани оратори. Де да можеше с едно боцване на иглата целокупният български народ да разбере колко важни са имунизациите и че те са най-сигурният начин да предпазим децата, а и самите себе си от смъртоносни заболявания. Ваксина за невежество обаче все още не е измислена. За жалост”, допълва изданието.
 

Коментари