Публикация

Експертът коментира хапчето за мозъчно подмладяване


Неврологът доц. Красимир Генов, ръководител на клиника във Военномедицинската академия, коментира информацията за хапче, което ще подмладява човешкия  мозък с до 15 години.

Преди всичко в цитираните публикации не се посочват съставките на медикамента, нито дали той се разработва като лекарствен препарат или като хранителна добавка. Това има съществено значение за степента на предварителните и на клиничните проучвания за неговата ефективност.

Все още данните не са достатъчни, за да имам категорично мнение за евентуалните възможности на този препарат.

Паметта, мисленето и емоциите изграждат човешкия интелект и всяко нарушение в една от трите или във всички сфери се отразява сериозно на личността на пациента.

По принцип на световния фармацевтичен пазар, а и у нас, съществуват доста препарати, които повлияват когнитивните (познавателните) нарушения, свързани с напредването на възрастта или с различни болестни процеси.

Става въпрос за три основни групи препарати: ноотропни („подхранващи” мозъка), невропротективни (предпазващи нервните клетки) и вазоактивни (разширяващи мозъчните кръвоносни съдове).

Отношение към протекцията на мозъка имат и някои аминокиселини, витамините А, Е и В12, омега-3 мастните киселини.

Но каквито и препарати да се открият, най-важното е да се преодоляват навреме рисковите фактори за мозъчносъдовите заболявания: хипертония, диабет, висок холестерол и триглицериди, ритъмни сърдечни нарушения, затлъстяване, обездвижване, пушене и прекалена консумация на алкохол.

Ако се допусне тези проблеми да завладеят организма, не можем да разчитаме хапче да извърши чудо и да ни спаси, без ние да полагаме някакви усилия.

Иначе всеки доказан нов препарат е добре дошъл, защото се включва в комплексните усилия за удължаване на живота и подобряване на неговото качество. Конкретните лекарства за всеки пациент с неврологични проблеми трябва да бъдат предписвани от опитен специалист. 

Коментари