Публикация

Екстракт от броколи дава надежда за лечение на диабет тип 2

Екстракт от броколи дава надежда за лечение на диабет тип 2

Веществото сулфорафан помага на пациенти със затлъстяване и диабет тип 2, показва ново проучване в Швеция


Вещество в броколито може би помага на някои болни от диабет да контролират по-добре своята кръвна захар, установи ново изследване В Швеция. 

Концентриран екстракт от веществото сулфорафан помага на пациенти със затлъстяване и диабет тип 2, установил екипът, съобщава изданието WebMD.

Сулфорафан е вещество в кръстоцветните зеленчуци като карфиол, брюкселско зеле и броколи. Особено богато е брюкселското зеле. 

Веществото сулфорафан помага на пациенти със затлъстяване и диабет тип 2, показва ново проучване в Швеция

Как действа сулфорафанът
Проведените досега лабораторни изследвания показват, че сулфорафанът може да помогне за намаляването на възпаленията в организма и също така да се бори с туморни заболявания и омазняване на черния дроб, обясняват от екипа на д-р Андерс Розенгрен от Университета на Готенбург, Швеция. Веществото обаче не е изследвано досега за въздействието му при диабет тип 2, който възниква, когато организмът не може правилно да използва хормона инсулин. В резултат на това нивата на кръвната захар скачат. 

Ограничения напроучването
Недостатъкът на проучването е, че е проведено за много кратък период от време и в малък мащаб. Включени били 97 души с диабет, които били проследени в  период на едва 12 седмици.  Екстрактът бил поеман като добавка на медикамента за диабет метформин, а не вместо него. 

Освен това, екстрактът, използван от учените, не бил като хранителните добавки със сулфорафан, които в момента са налични на пазара. Вместо това екипът работил с високо концентрирана добавка от веществото, която била тествана за пречистеност и за странични ефекти. 

„На този етап не можем да препоръчаме на никого да използва наличните сега на пазара екстракти на веществото за лечение на диабет тип 2“, обяснява водещият изследовател д-р Андерс Розенгрен. 

Веществото сулфорафан помага на пациенти със затлъстяване и диабет тип 2, показва ново проучване в Швеция

По време на клиничните изпитания още едно нещо станало ясно – добавката се оказала ефективна само при една част от пациентите, страдащи от диабет тип 2 – тези, които били затлъстели и в началото на изследването имали лошо контролирани нива на кръвната им захар. 

Екипът предвижда по-нататъшни тестове. Целта е да се провери как действа сулфорафан при хора в преддиабетно състояние и да се види дали той може да предотврати развитието до диабет тип 2.  

Розенгрен и негов колега вече имат патент като изобретатели за приложения, свързани с използването на сулфорафан за намаляване на произвеждана от черния дроб глюкоза. 

Хранителна добавка или естествена храна?

А ако броколито и останалите зеленчуци предоставят веществото в естествен вид, нужно ли е да се взема хранителна добавка? Според д-р Розенгрен човек трябва да консумира повече от една чиния с броколи всеки ден, за да си набави количеството сулфорафан, използвано при това изследване. От друга страна, увеличаването на дневната доза броколи в менюто ви ще ви бъде полезно по много причини, напомня ученият. 

Данните от изследването бяха публикувани в сп.  Science Translational Medicine.

Витамин А помага при лечението на диабет
Витамин А може да подпомогне работата на произвеждащите инсулин бета клетки, установи друго изследване на учени от Великобритания и Швеция, съобщава Medical News Today. Учените установили, че има много рецептори на витамин А по повърхността на бета клетките, известни като GPRC5c. „

Водещият изследовател Албърт Салехи от Университета на Лунд, Швеция, разказва, че след като установили, че инсулиновите клетки имат рецептор на повърхността за витамин А, те решили, че е важно да намерят обяснение защо това е така и каква е функцията на този рецептор. 

В изследването учените проучили инсулинови клетки от мишки, както и от донори без диабет и с диабет тип 2. Те установили, че блокирайки рецептора за витамин А и подавайки захар към клетките, способността на клетките да отделят инсулин отслабнала. Намалението било с 30 процента. Ограниченото отделяне на инсулин и намаленото оцеляване на клетките са главните причини за появата на диабет тип 2, напомня д-р Албърт Салехи. 

Същите резултати били повторени и при опитите с клетки от пациенти донори, страдащи от диабет тип 2. 

Резултатите от изследването показват, че дефицитът на витамин А може да отключи диабет тип 1, който се причинява от унищожаването на бета клетки. Опитите показали, че новородените мишки се нуждаят от витамин А, за да развият своите бета клетки по нормален начин. Това може да е валидно и при хората. Така например, децата трябва да консумират достатъчно витамин А, предупреждава изследователят. Сред храните, съдържащи най-много витамин А, са говежди черен дроб, моркови, къдраво зеле, сладки картофи, броколи, яйца, спанак и масло. 

Коментари