Публикация

От печата: Листата на чакащите за болница намалява въпреки лимитите

От печата: Листата на чакащите за болница намалява въпреки лимитите

Приемът на над 95% от пациентите е насрочен за този месец или следващия


Оплакванията на болниците, че вече три месеца работят с намалени лимити, не дават отражение в националната листа на чакащите за планов прием. Към 11 юни в нея има записани 4065 души, което дори е по-малко в сравнение с предни периоди, пише в новия си брой в. „Сега“.

Изданието отбелязва, че това става на фона на орязани болнични бюджети и предупрежденията на лечебните заведения, че се налага да се разсрочват планови дейности, за да се влезе в бюджета. 

„Данните от националната листа на чакащите, в която болниците са длъжни да вписват разсрочените си дейности, обаче не сочат някакви особени промени спрямо предни тримесечия. От една страна, в нея са записани малко над 4000 души, което е с 600 по-малко спрямо ноември миналата година и с 400 под данните от март 2017 г. Увеличение има спрямо януари, когато за прием са чакали 3500 пациенти. Освен това традиционно огромната част от вписаните пациенти реално не чакат и приемът на над 95% от тях е насрочен за този месец или следващия“, изтъква изданието.

Изключения има например в най-голямата болница - държавната университетска „Св. Георги“ в Пловдив, където няколко пациенти ще чакат до декември за прием по пътека за диагностика и лечение на диабет, като най-вероятно става дума за контролни хоспитализации. Няколко души ще чакат няколко месеца за прием за изследвания в инвазивната кардиология пак там. Пациенти на болницата в Пещера с полиневропатия са насрочени за прием за догодина, допълва всекидневникът.

Коментари