Публикация

Безплатни прегледи за туберкулоза в страната

Безплатни прегледи за туберкулоза в страната

Специалисти ще приемат през цялата седмица, при необходимост ще се правят допълнителни изследвания


Дни на отворените врати за безплатни прегледи за туберкулоза ще се проведат от днес до 23 юни в редица лечебни заведения в страната.

Инициативата се осъществява по програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза” към Министерството на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

По време на скрининга след консултация със специалист и анкета ще бъде определен рискът от развитие на заболяването. При необходимост ще се извършват прегледи и допълнителни медицински изследвания. 

Дните на отворени врати е ежегодна проява, чието начало беше поставено през 2009 г., съобщава още здравното министерство. Оттогава до март 2017 г. броят на анкетираните за туберкулоза е 93 509, като са открити 1 039 заболели и 3 650 лица с латентна туберкулозна инфекция. 

Данните сочат, че се постига добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция.

По време на проведените през март 2017 г. Дни на отворените врати са анкетирани за туберкулоза 3 392 души, при 37 е диагностицирано това заболяване и те са насочени своевременно за лечение. При 189 души е открита латентна туберкулозна инфекция и те са обхванати с химиопрофилактика.

През годините инициативата е доказала своята ефективност както за повишаване на обществената информираност по отношение на заболяването, така и за популяризиране на здравословния начин на живот, допълват от МЗ.

Със списъка на болниците по области, в които ще се провеждат безплатните медицински прегледи за туберкулоза, можете да се запознаете тук!

Коментари