Публикация

Медикаментозно прекъсване на нежелана бременност в ранен етап

Медикаментозно прекъсване на нежелана бременност в ранен етап

Прекъсването на нежелана бременност с таблетки е възможно, но само в ранен етап и по лекарско предписание


Да, този метод е известен, регламентиран и се използва от  гинеколозите в България, но считам, че той не е добил широка популярност сред жените у нас.

Ще се опитам да запозная  аудиторията на Кредоуеб с него и да опровергая грешни представи и неправилни действия от страна на жените и дори на фармацевтите.

Често в кабинета на гинеколога, млади момичета, забременели инцидентно – непланувано с нежелана бременност, питат  и молят за лекарства и инжекции за прекъсване на бременност. Чували са, препоръчвано  им било от приятелки, съседки, че ако вземат препарати, съдържащи norethisterone acetate или  lynestrenol, могат да нарушат бременността и да се стигне до аборт. Истината обаче е, че по този начин, това не може да се случи, тъй като тези препарати представляват подобни на хормона прогестерон, а той е хормон на бременността. Гинеколозите го ползват като тест за

бременност понякога и/или за други нужди. Ако жената е с нормална – добре развиваща се бременност, тогава този метод ще доведе до задържане на ембриона, т.е. обратно на желанието за прекъсване на бременност.

След приемане на такива препарати може да настъпи кървене:

- ако жената не е бременна, но има хормонален дисбаланс към момента

- ако има бременност, но тя е непълноценна и не се развива сама по себе си и би довела до спонтанен аборт  с или без приемането на  таблетки, съдържащи norethisterone acetate или lynestrenol.

Тези медикаменти, преди години се ползваха от гинеколозите не за да предизвикат аборт, а напротив – да задържат една желана бременност. Сега се ползват други подобни прогестеронови препарати – на основата на  dydrogesterone, затова ангажимент  имат  специалистите – гинеколози.

 

Отмина времето, когато се правеха криминални аборти с различни методи – билки, процедури, лекарства , които са довели до инфекции и риск за живота на жените. Медицината напредна и от 15 – 20 години е създаден лекарствен препарат, чийто свойства 

са обратни на прогестероновите препарати. Този лекарствен препарат  представлява антихормон, който действа чрез блокиране на ефектите на прогестерона — хормон, необходим за продължаване на бременността  и води до неблагоприятно повлияване /атрофия/ на маточната лигавица – тя изтънява и е неподходяща за задържането и развитието на ембриона в ранен етап на бременността.

 От  няколко години препаратът е наличен в аптечната мрежа и се използва в комбинация с  простагландин . Методът се използва веднъж до 50 -63 ден на нежелано забременяване. Необходим е преглед с видеозон за прецизиране на бременността – дали се касае за вътрематочна такава или за извънматочна. Лекарят е длъжен да обясни на пациентката ползите и рисковете на този метод. При дадено съгласие се предписват нужните медикаменти – приемът им е лесен и не се изисква предварителна подготовка.

Рискове от приема на тези таблетки:

  • Гадене, стомашно чревни неразположения – повръщане, разстройство
  • По-обилно кървене, придружено с болка

След приемане на таблетките, до 1- 2 дни настъпва кървенето /аборт/ и продължава няколко дни . След 14 – 21 дни от приема на таблетките е задължително да се направи контролен преглед и вагинален ехограф, за да се установи състоянието на матката.

Медикаментозното прекъсване на нежелана бременност в ранен етап е един по-щадящ метод, спестяващ рисковете, болката, проблемите на един класически аборт с вакуум. Възможно е да се наложи и кюретиране на маточната кухина – при наличие на задържани части от бременността – най-често това се случва, ако методът е приложен на пациентка с по- голям срок на нежелана бременност.

Освен, че е щадящ, този метод е и по-дискретен – информацията е само между лекаря и пациентката. Жената може активно да изпълнява своите всекидневни домашни и професионални задължения, тъй като кървенето е една по-обилна менструация и не представлява съществена пречка.

Това е информация за Вас, дами, но е желателно  предварително да обмисляте вашия сексуален живот и планирате вашите бременности. Вече има толкова превантивни методи и средства, за да не  допускате да избирате вида за прекъсване на нежелана бременност.

 

 

 

 

 

Коментари