Публикация

5 факта, които жените трябва да знаят за миомите на матката

5 факта, които жените трябва да знаят за миомите на матката

40 % от жените на възраст между 35 и 55 години имат миома на матката, „което означава, че само в Европа има 24 милиона засегнати, много от които се консултират с лекар 5 години след появата на миомата“, твърди Helena Kopp, гинеколог и изследовател от Karolinska Institutet в Стокхолм.


Какво представлява миомата и защо се появява?

Миома на матката е най-разпространения доброкачествен тумор при жените в репродуктивна възраст. Това заболяване може да доведе до стерилитет. При изследвания е установено, че засяга най-често жени, които имат затлъстяване, страдат от високо кръвно налягане, имат фамилна обремененост и са от негроидната раса.

Тези фиброми се появяват в мускулната тъкан на матката и въпреки че причините за това са непознати, е известно, че миомите се влияят от женските полови хормони – нарастват под тяхно влияние.

Съществуват три вида миоми, според разположението им:

  • Субсерозни миоми – този вид миоми се развиват на външната стена на матката. Доста често притискат околните органи.
  • Интрамурални миоми – най-често срещаните, развиват се в мускулната стена на матката.
  • Субмукозни миоми – този вид миоми засяга лигавицата на матката (ендометриум) и растат по посока на маточната кухина.

Какви са симптомите?

При 30 % от жените, заболяването протича без симптоми. Останалите 70%  страдат от негативното въздействие на заболяването върху сексуалния, социалния и ежедневния им живот.

Основните симптоми са:

  • Обилно менструално кървене
  • Подуване и болка в корема
  • Покачване на телесното тегло
  • Болка при полов контакт
  • Чести позиви за уриниране
  • Дълъг менструален цикъл

Как се лекува миома на матката?

Най-използваното лечение в световен мащаб е чрез хирургично отстраняване, тъй наречената миомектомия – отстраняване на миомните възли, така и чрез хистеректомия – тотално или частично премахване на матката.

От няколко години се прилага и медикаментозно лечение с Улипристалов ацетат, вещество модулатор на прогестерона. Това лечение се приема ежедневно в период от 3 месеца. Чрез него се намалява кървенето и болката при по-голямата част от пациентките. Благодарение на този медикамент 67% от миомите намаляват размера си и до 25% от пациентките успяват да избегнат хирургична намеса.

Как можем да помогнем

Ако имате диагностицирани миома/и, или симптоми като обилно менструално кървене, болка в корема, елате при нас на безплатен гинекологичен преглед. Обадете се на 02 983 94 94 или 0885 958 890 и си запишете час при д-р Ралица Василева, д-р Румен Раденков или д-р Гергана Гогова.

Пречат ли миомите на забременяването и бременността?

Когато миомите причиняват силно изразени симптоми или са с голям размер, могат да попречат на забременяването или да усложнят вече настъпила бременност. За да не се случва това е добре да бъдат премахнати предварително. Рискът от стерилитет зависи от големината на миомите, броят и разположението им. Поради тези причини миомектомията се прави най-много при жени в репродуктивна възраст, които планират бременност.

Миомите нарастват от хормона естроген, а по време на бременност се покачва прогестерона, по тази причина е възможно миомите да не се променят до момента на раждането. Миомите могат да доведат до спонтанен аборт през първия триместър на бременността, до преждевременно раждане, освен че могат да променят позата на бебето в матката и самото му раждане.

Едно от най-важните постижения на медикамента Улипристалов ацетат е че запазва репродуктивната способност на пациентките. „Този медикамент позволява на 50% от пациентките да запазят матката си и да успеят да родят дете. Запазването на репродуктивната способност на жените е основния приоритет на компанията, която произвежда медикамента.“

Могат ли миомите да са канцерогенни?

Само 0,5 % от миомите се превръщат в злокачествени тумори (саркоми). Саркомите са злокачествени тумори, които се образуват в мускулните тъкани, мазнините, костите и в съединителната тъкан на сухожилията. Миомите могат да причинят кървене както по време на месечния цикъл, така и извън него. Ако това кървене не се контролира, пациентката получава анемия, както и други по-сериозни последствия. Затова миомите трябва да се диагностицират и лекуват своевременно.

 

Коментари