Публикация

Не е нужно да променяме хората, необходимо е да променим себе си

Интервю с Николай Сираков, преподавател в Йога център, Габрово


 

С Николай Сираков, преподавател по Хималайска йога, Тибетска йога - Лейди Нигума, Хата йога и Йога на смеха в Йога център, Габрово разговаря Георги Георгиев-Биразжиев:

  • Г-н Сираков, срещал сте се с автентични тибетски лами. Как това промени Вашия мироглед?
  • Срещата с учители, които са  реализирани във висока степен, промени начина ми на възприятие на света. Реалността, в която живея и ежедневните битови задачи, придобиват друго естество. Започваш да възприемаш себе си като част от едно по-голямо цяло, като част от света, в който живеем. Това дава допълнителен смисъл, разбираш мисията на собствения си живот. А тя е да бъдеш полезен, да помагаш на другите хора.
  • Казвате, че всичко тръгва от човешкия ум – от натрупаните знания и опит. Много често обаче не успяваме да приложим тази философия на практика.
  • Две са основните  неща. Едното е мъдроста, информацията, с която борави аналитичният ум. Другото е методът, техниката и практиката, която трябва да приложим.

Не е достатъчно само да четем книги, да получаваме някаква мъдрост и да удовлетворяваме егото си. Когато тези книги наистина ни карат да се чувстваме добре, много често спираме на този етап.

Необходимо е да направим и втората крачка, като приложим цялото натрупано познание на практика. Това е философия на 2500 г., следвам я и мога да кажа, че винаги работи. Независимо дали я знаем, дали я разбираме, дали сме съгласни с нея – нещата винаги се случват благодарение на тази философия. Тя отразява принципите и законите на Вселенета. Необходимо е да излезем от илюзията на нашето его и да се потопим в онази сфера, в която нещата наистина се случват – където се зараждат семената на нашето бъдеще.

Отнема дни, докато се научи и после години, докато се усвои и започне да се практикува. Важно е да знаем, че всичко, което идва от нашите сетива, идва от нас самите. Тогава не е нужно да променяме хората. Необходимо е да променим себе си.
Когато съм изправен пред някакъв казус в моята работа, не ми е необходимо да променям обстоятелствата и да убеждавам хората да направят нещо. Трябва е да започна да променям себе си. Тогава моите сетива ще възприемат онова, което искам.

Заради нашето его е трудно да приемем резултата, защото може да изглежда, че някой друг е свършил работата. Това се има предвид в Библията, когато се казва „Неведоми са пътища Божи“. Но всъщност наша е заслугата за този резултат, защото ние сме работили върху себе си и сме създали тези ментални отпечатъци в нашата дълбока вътрешна памет.

  • Казвате, че не споделяте модела на освобождаване на негативните чувства. Ако човек задържа негативното в себе си, може да се разболее. Какво е решението в такъв случай?
  • Точно така. Представете си, че негативните чувства са като едно семе, което впоследствие би родило плевели. Ако задържма това негативно семе в себе си, то започва да пораства. В един бъдещ момент човек ще преживее неговите негативни плодове. Ако обаче го освободим, това означава да го пръснем, да го посеем навсякъде около нас. И отново в бъдеще ще преживеем, даже още повече, от тези негативни резултати.

Би трябвало да трансформираме гнева, да го превърнем в любов, която да я дарим на хората.

 

В деня на йога - 24 юни 2017 г. Николай Сираков от 11:05-11:35  ще изнесе лекция на тема      „Къде се зараждат събитията от нашето бъдеще и как да ги управляваме“ –

Коментари