Публикация

Вера Захариева: Йогата е път към същността ни

Йога не е да си качиш краката зад главата, не  е постоянно гладуване и лишения, не е само за гъвкави и слаби хора


Разговаряме с Вера Захариева, йога учител с над 20 години практика, председател на СК "Вяра" и председател на Българска Федерация Йога:
 

Живеем във високотехнологичен век, в който като че ли технологиите се превърнаха в основен начин на живеене. Къде се вписва йога днес?

Векът, в който живеем си е естествен завършек на желанията на човека. Технологиите напредват, но търсенето на душата не спира, въпреки, че всичко наоколо и машинирано и улеснено. Йога е това търсене и спокойствие, което човек губи в хаоса от мисли и бързина. Далеч от природата човека се умолява и обърква, и точно йога го връща към себе си.

Как Вие самата се запалихте по йога?

Аз се запознах с йога покрай първия си приятел в живота. Тогава йога още не бе така достъпна и популярна.  В началото бе поддържане на добра кондиция на тялото, но с течение на дългогодишната практика, йога се превърна в начин на осъзнаване и възприемане на себе си и света.

Какво казвате на хората, които не знаят нищо за йога и изпитват известно недоверие? 

Има все още доста хора, които не са чували какво точно е йога или  са скептично настроени към това. Казвам им, че йога са те самите отвътре навън, тишината и съзерцанието на собствените принципи, идеи, навици, страхове, тъга и  тяло. Обръщам им  вниманието, че йога не е да си качиш краката зад главата, не  е постоянно гладуване и лишения, не е само за гъвкави и слаби хора. Опитвам се да им покажа, че йога са упражнения за тялото им, дихателни практики за енергията им, правилно хранене за спокойствие и релаксация за ума им.

Съществуват ли възрастови граници за йога? А здравословни ограничения?

Не съществува нищо различно от душа. Следователно , не може да има ограничения кога да започне, с какво да започне, защо да започне човек да търси спокойствието и осъзнаването за себе си.Да, вярно е, че болестите пречат да чуеш тишината, когато има проблем, но йога помага и на тялото да оздравее.

Йогата спорт ли е?

Йога е търсене, процес и път към същността си.

Денят на йога е един своеобразен празник на духа, кое е най-важното, което ни очаква на 24 юни тази година? Програмата е богата и вероятно за някои хора изборът ще бъде труден...

Да, на 24- ти юни ще се съберем заедно да отпразнуваме Световният Ден на йога, лекторите и практикантите, които сме поканили да участват  са най- високото ниво на преподаватели по йога.

Искрено ще се радваме, хората да дойдат за да се запознаят с  различни практики, да си отговорят на свои въпроси след лекциите, да се насладят на един ден в пълна хармония и радост.

Не е трудно, просто опитай всичко, което душата в този миг иска

Коментари