Публикация

ВМА и пожарната тренираха евакуация на хора от горяща сграда

ВМА и пожарната тренираха евакуация на хора от горяща сграда

На терен


След евакуацията пострадалите бяха поети от медицинските екипи на ВМА, които в специална сортировъчна палатка направиха първоначален оглед на пациентите и оценка на състоянието им.

„При тази ситуация, ние реагираме с това, което е в наличност. Тези екипи в момента са на работа в нашето Спешно отделение и пристигнаха с двата дежурни реанимобила, които при възникнала нужда можем да изкараме за 2 минути. След като е направена тази първоначална оценка на пострадалите, в Спешното вече е подадена информация за евентуалните травми, за да знаят колегите там какво да очакваме”, обясни след края на учението ВРИД началника на ВМА полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

Той поясни, че

екипите на болницата могат да реагират при сигнал във всеки един момент

и подчерта участието им в много екстремни ситуации. Проф. Мутафчийски подчерта и че голяма част от работещите във ВМА са участвали в  различни кризисни ситуации не само в България, но и зад граница, където са натрупали сериозен опит.

По отношение на учението той отбеляза, че това не е първото такова и даде заявка, че ще има още много, защото само така се поддържа готовността за реакция при екстремни ситуации.

„Аз съм по-спокоен, когато нашите екипи имат стиковка с останалите ангажирани в една такава ситуация.

При разговорите с ръководството на Пожарната, ние имаме пълно единомислие и затова ще има още много съвместни учения, за да има добра подготовка за действие в реални условия”, добави още началникът на ВМА.

Комисар Васил Ангелов, началник на 4-та Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението", от своя страна даде съвети за това как трябва да се действа при пожар.

Коментари