Публикация

Частни болници настояват за създаването на лични осигурителни сметки за всички граждани

Според Националното сдружение на частните болници трябва да има ясна разбивка колко пари внася държавата за всеки здравноосигурен.


Националното сдружение на частните болници е отправило предложение към здравната комисия в Народното събрание за промени в три закона, които ще доведат до премахване на част от проблемите в системата. Това стана ясно по време на пресконференция на организацията. Председателят на сдружението д-р Николай Болтаджиев съобщи, че става въпрос за законопроект, който вчера, на 21 юни, е бил изпратен на председателя на комисията д-р Даниела Дариткова. Предложените промени са в Закона за здравното осигуряване, Закона за лечебните заведения и Закона за публичните финанси.

Едно от предложенията е да бъдат въведени лични осигурителни сметки за всички граждани, в рамките на солидарния модел на здравно осигуряване. Д-р Болтаджиев отбеляза, че сдружението настоява да има ясна разбивка колко пари внася държавата за всеки здравноосигурен. По думите му в момента няма такава информация, а освен това държавата не е коректен платец, защото  не внася пълната вноска за хората, които осигурява. Той добави, че освен това сдружението е против това държавата да осигурява държавните служители. Според частните болници групи, като съдиите, прокурорите, полицаите, военните и др. могат сами да правят това, за да има равнопоставеност с останалите граждани. Д-р Болтаджиев заяви, че за да се случи това са необходими промени в Закона за здравното осигуряване.

От сдружението също така обявиха, че сериозен проблем са текстовете на медицинските стандарти, които ограничават работата на болниците и ги натоварват финансово. Красимир Грудев, който е член на УС каза, че заради исканията на сдружението за отпадане на стандартите някои министри са си позволили да обвинят организацията в създаването на нормативен хаос. Той обаче напомни, че решенията за отмяната им се вземат изключително от съда. По думите му фактът, че съдът е отменил 20 медицински стандарта говори, че те повече преча, отколкото да създават някакъв порядък. Грудев заяви, че те са една административна тояга срещу възможността на частните болници да инвестират и да се разширяват. Ето защо има предложение за промени в Закона за лечебните заведения, с които са се уеднаквят законовите практики и да се подобри качеството на медицинските стандарти. „Промяната ще позволи в изработването на медицинските стандарти да се включат всички заинтересовани лица и да се създадат истински стандарти за качество на медицинските дейности“, се казва в мотивите на сдружението.

Изключително важна стъпка за решаване на проблемите на системата е промяна на начина на финансиране, смятат още от сдружението. Затова се предлагат промени в Закона за лечебните заведения и Закона за публичните финанси. Става въпрос за разделяне на бюджета на здравната каса от консолидирания бюджет на държавата. Според сдружението това ще позволи събирането на допълнителни средства за здравно осигуряване без това да влияе на общите държавни разходи. В бъдеще няма да се налага съкращение на разходи за бюджетни дейности, като отбрана, образование и др., за да се увличат общите разход за здравеопазване. Отделянето на задължителното здравно осигуряване ще даде възможност да се увеличат разходите за всички бюджетно финансирани дейности, смятат частните болници.

Според сдружението тези промени могат да доведат и до отпадане на бюджетните лимити, наложени от НЗОК на всички лечебни заведения. Необходимо спешно да се възстанови принципът средствата за лечение да следват пациента, заяви д-р Болтаджиев.

Сдружението също така настоява за премахване на нормативните ограничения пред инвестициите. Според частните болници по своята същност Националната здравна карта следва да предоставя необходимата информация, като не възпрепятства разкриването на нови лечебни заведения и дейности. Съгласуването на инвестиционни намерения би следвало да е с уведомителен, а не с рестриктивен характер. 

Прикачени файлове

docx

Коментари