Публикация

Какво още не знаем за епилепсията

Какво още не знаем за епилепсията

Епилепсията е хронично заболяване, което в много от случаите се лекува успешно. Хората с епилепсия имат същите способности и интелигентност като всички останали.


МИТ 1: Епилепсията се среща рядко и не засяга много хора

ИСТИНА: В Канада хората с епилепсия са 2 пъти повече от тези с церебрална парализа (55 000), мускулна дистрофия (28 000), множествена склероза (39 000) и кистозна фиброза (3 400) взети заедно. Епилепсията може да съществува като самостоятелно заболяване, но може да е придружена и от други мозъчни заболявания като церебрална парализа, аутизъм, Болест на Алцхаймер или травматично увреждане на мозъка. Епилепсията засяга повече от 50 милиона души по света. 

МИТ 2: Не е възможно да се умре от епилепсия.

ИСТИНА: Епилепсията остава много тежко заболяване и някои пациенти умират от него. Според експертите продължителните пристъпи (епилептичен статус) са най-честата причина за  смъртните случаи.

МИТ 3: Не може да се предвиди какво би направил човек по време на пристъп

ИСТИНА: Пристъпите много често се характеризират с едни и същи прояви и е много вероятно те да се повтарят при всеки пристъп. Поведението по време на пристъп може да е неадекватно, но е много малко вероятно да е свързано с нараняване на други хора.

МИТ 4: Хората с епилепсия са физически ограничени.

ИСТИНА: В повечето случаи епилепсията не е пречка за физическа активност, но има и пациенти, които са ограничени в ежедневните си физически дейности.

МИТ 5: Епилепсията е следствие от вселяване на дух.

ИСТИНА: Въпреки че отдавна на целия свят е ясно, че епилепсията е форма на заболяване, а не обладаване от зъл дух, някои култури все още вярват в това. Епилептичните организации работят усилено, за да образоват обществото и да стане ясно, че епилепсията е медицинско състояние, в което мозъкът е увреден и предизвиква повтарящи се пристъпи.

МИТ 6: Епилепсията е по рождение – тя е генетично заболяване.

ИСТИНА: Всеки може да развие епилепсия по всяко време. Някои са родени с тази диагноза, а други получават първите си пристъпи на средна възраст. Освен генетични фактори, други по-чести заболявания като травма на главата, мозъчен тумор или инсулт също могат да доведат до появата на епилептични пристъпи. В 65-70% от случаите причините за епилепсията не са известни.

МИТ 7: Епилепсията засяга интелекта.

ИСТИНА: Като цяло хората с епилепсия са с ниво на интелект сходно с това при хора без епилепсия. Друг е въпросът, че при чести пристъпите и изразени странични ефекти от медикаментозното лечение, напр. сънливост, умора, заучаването става трудно. Въпреки това, епилепсията обикновено не е свързана с снижаване на интелекта. Някои от най-гениалните и брилянтни умове в света са имали епилепсия като Исак Нютон, Винсент Ван Гог, Лудвиг ван Бетовен, Агата Кристи и Наполеон.

МИТ 8: Епилепсията е много тежко заболяване и болните от него имат чести пристъпи.

ИСТИНА: Някои хора наистина имат чести пристъпи, но при други се случват веднъж годишно. При други хора няма пристъпи в продължение на десетилетия. При повечето пациенти с антиепилептичните медикаменти се постига добър пристъпен контрол, но има и такива с резистентна епилепсия, при които ефектът не е толкова добър. Епилепсията протича различно при всеки човек.

МИТ 9: Съществува само един вид епилептичен пристъп – конвулсивният.

ИСТИНА:  Всъщност са познати повече от 40 вида пристъпи и конвулсивният не е най-често срещаният. Пристъпите могат да протичат различно – с блуждаещ поглед, с неволеви движения, с нарушено съзнание, със сетивни нарушения, с гърчове.

МИТ 10: Винаги, когато сте свидетел на епилептичен пристъп, трябва да се обадите на Бърза помощ.

ИСТИНА: Всъщност не винаги се изисква специализирана спешна помощ. Но със сигурност трябва да се обадите на Бърза помощ ако:

  • пристъпът продължава повече от 5 минути или пристъпите следват един след друг без възстановяване между тях;
  • това е първият пристъп на човека до Вас;
  • човек се нарани по време на пристъп;
  • пристъпът се случи във вода;
  • човекът е с диабет;
  • бременна жена получи пристъп.

Материалът е прегледан от д-р Екатерина Витева, дм

Други митове и истини за епилепсията, прочетете тук.

Източник: BestHealth

 

Абонирайте се за още материали по темата като кликнете върху бутона "следвайте" към страницата "Епилепсията не е присъда", за да получавате информация, полезни съвети и протегната ръка от водещи специалисти епилептолози.

Ако вие или ваш близък имате епилепсия, споделте своите въпроси и ние ще се опитаме да ви отговорим като се обърнем към специалист. Споделете своя опит и помогнете на други. Нека всички заедно си подадем ръка, за да се преборим с болестта. Включете се в нашата дискусия: http://www.credoweb.bg/ot-kakva-pomosht-i-podkrepa-imat-nuzhda-patsientite-s-epilepsiya-i-tehnite-blizki-discussion-1759.html 

 

 

Коментари