Публикация

От печата: Спешно ремонтират тел.112

От печата: Спешно ремонтират тел.112

Линейки се пращат в друг град заради дублиране на улици и номера


МВР е предприело бързи мерки за ремонт на тел. 112, тъй като от две години хардуерът и софтуерът на единната система за Бърза помощ не са поддържани, информира в. „24 часа“.

Националната система 112 е с нарушени основни функционалности. Това, от своя страна, поставя в риск живота и здравето на гражданите, изпаднали в беда, а в случаите на природни бедствия, терористични заплахи или други кризисни ситуации е заплаха и за националната сигурност на страната ни”, признават от МВР.

Като цитира диспечери, изданието отбелязва, че телефонът за спешни повиквания работи на авариен режим. При спешно обаждане на компютрите не се изписвало кой откъде звънни. Липсвал дори и телефонният номер - ако при необходимост се наложат уточняващи въпроси към подателя на сигнала, операторите не могат да го наберат повторно.

Бъркат се адреси, градове, улици, номера. Понякога на тел. 112 се записва адрес в друг град, след като има дублиране на улици и номера. Например операторите записват адрес в София, но същата улица и същия номер ги има и във Варна и екип на Бърза помощ отива там, а пациентът в София остава да чака, разказа пред „24 часа” човек от системата.

Според вътрешния министър Валентин Радев две са идеите за справяне с проблема. „Едната е да продължим тази система, която е може би стара. Или продължаваме с тази система, която надграждаме, и работим така още 2-3-4-5 години, а през това време търсим съвременна и по-нова система. Но модерната система струва над 50 млн. лв. Доколкото знам, предишният министър Румяна Бъчварова по-скоро се е вглеждала в дългосрочния план. Ние пуснахме обществена поръчка, защото не искам да попадам в ситуацията на Бъчварова за голяма система за 50 млн. лв.”, отбелязва министърът, цитиран от всекидневника.

Повече по темата - в новия брой на в. "24 часа".

Коментари