Публикация

„Софарма трейдинг“ купува сръбски дистрибутор на лекарства 

„Софарма трейдинг“ купува сръбски дистрибутор на лекарства 

Lekovit отчита приход от близо 50 млн. евро през 2016 г.


„Софарма Трейдинг“, най-голямата компания по приходи в сектор „Фармация“ в България, обяви намеренията да купи Lekovit – най-бързо развиващия се търговец на едро с лекарства през последните 3 години в Сърбия, който е с оборот 50 млн. евро.

Настоящият собственик на Lekovit д-р Драган Петрович ще задържи миноритарен дял от акциите на компанията и ще продължи своя принос в развитието й като неин изпълнителен директор, уточняват от „Софарма“.

„Софарма трейдинг“ навлиза на сръбския пазар в средата на 2015 г. първоначално с ексклузивното си бранд портфолио, последвано от установяване на пълния бизнес модел на компанията, вече наложен в България.

Lekovit, от своя страна, е компания, позната като един от най-надеждните фармацевтични търговци на едро в Сърбия, постигнала през последните години значим ръст на клиентската база, приходите и печалбата. 

Сделката подлежи на одобрение от Комисията за защита на конкуренцията в Сърбия.

Повече информация за компаниите

Lekovit
Създадена е през 1992 г. заедно с фармацевтичната верига Flos. През 2016 г. компанията вече наброява 150 служители и отчита приход от близо 50 млн. евро. Фирмата е най-бързо развиващия се търговец на едро с лекарства през последните три години в Сърбия, като отчита 18% ръст за 2014 г., 40% - за 2015 г., и 33% - за 2016 г. Дейностите на компанията се фокусират върху фармацевтичния пазар. За да отговори на нарастващите нужди на бизнеса, Lekovit инвестира в увеличаване на складовия си капацитет, като изгражда база на площ 1400 кв. м. В стратегията за бъдещото развитие на компанията е включването й и като партньор на сръбския болничен пазар.
 
„Софарма трейдинг“
Най-големият търговец на едро с лекарства у нас. Компанията е създадена през 2006 г. чрез интеграция на пет дистрибуторски фирми. В периода 2006 – 2016 г. отчита непрекъснат ръст и увеличава своя приход 5 пъти, а нетната си печалба - 22 пъти. Осигурява 100% териториално покритие на страната с 4 регионални дистрибуторски центъра. Дружеството е доверен партньор на над 3000 клиенти (аптеки и болнични заведения) и над 400 партньори - български и международни производители. 

Портфолиото на „Софарма трейдинг“ включва над 13 000 продукта – лекарства, хранителни добавки, козметика, медицински консумативи. Компанията предоставя и цялостни решения за болнични заведения, включително апаратура и оборудване.

Коментари