Публикация

Световен ден за борба с наркоманиите

Световен ден за борба с наркоманиите

17 българи починали след свръхдоза през 2016 г.


26 юни е Световният ден за борба с наркоманиите и нелегалния трафик на дрога. Тази година той преминава под мотото „Първо слушай!“, като целта е припомни на младите хора тежките последици от употребата на наркотични вещества, да ги убеди, че те отнемат живота и бъдещето им. 
Най-често към наркотиците посягат българите между 15 и 24 години, показва доклад на Европейския център за наблюдение на наркотиците и пристрастяването, информира БНР.

България не прави изключение от общата тенденция на нарастване на разпространението и употребата на наркотици. Възрастовата група 15-24 години е най-уязвима и стават лесно зависими. Факт е обаче, че у нас е относително много малка частта от населението над 40 години, която има опит в употребата на наркотици. През последните години няма увеличение на броя на зависимите, каза д-р Пламен Попов, директор на Националния център по наркомании, пред националното радио.

Заради свръхдоза смъртните случаи у нас през миналата година са 17, което представлява около 3,6 на 1 милион жители, и е значително под средното ниво за ЕС.

По думите на д-р Попов момчетата и мъжете използват повече наркотици. Най-често се посяга към марихуаната и модифицираното екстази MDMA, което е доста силно и с повече странични ефекти.
 

Коментари