Публикация

Доц. Попиванов: Рискът от смърт при остеопороза и счупване е като при инсулт и инфаркт

За профилактика на остеопорозата спортувайте, спрете алкохола и цигарите и приемайте поне по 1200 мг калций на ден, съветва д-р Наталия Темелкова


Близо 70% от счупванията на гръбначните прешлени в следствие на остеопороза не се диагностицират от лекарите, защото са леки. Това каза ендокринологът доц. Пламен Попиванов от Александровска болница по време на семинар, посветен на това заболяване. Той добави, че това е тенденция в световен мащаб. По думите му релативният риск от смърт в рамките на 12 месеца след тежка фрактура на прешлените при жените над 55 години е 860%. При счупване на бедрена кост рискът е 670%. „Това е риск, равностоен на прекарването на тежък инсулт с пареза или тежък инфаркт“, каза доц. Попиванов. Той заяви, че докато държавата е осигурила големи грижи за хората с инсулт или инфаркт, с безплатни лекарства, положението при остеопороза е различно. За това заболяване НЗОК реимбурсира едва 50%. „Толкова пари даваме за инфаркти и инсулти, защо да даваме за бабите с остеопороза? Те си стоят в къщи и не пискат“, коментира специалистът.

Доц. Попиванов каза, че рисковите фактори за появата на остеопороза са възрастта, фамилната обремененост, ранната менопауза, пушенето, злоупотребата с алкохол, наднорменото тегло, пиенето на повече от 3 кафета на ден, наличието на ревматоиден артрит и др. Като превантивна мярка той посочи здравословния начин на живот. Според него човек трябва да изминава дневно около 8 километра и да консумира редовно риба и млечни продукти. Важен е и редовният прием на витамин D. „Това ще помогне както на костите, така и на запазването на зъбите при възрастните хора. Падането на зъбите е резултат на старческа остеопороза“, отбеляза доц. Попиванов.

Ендокринологът от Александровска болница д-р Наталия Темелкова заяви, че за превенцията на остеопорозата е важно редовното измерване на костната плътност при хората над 55 години. По думите й над 50% от жените на възраст около 50 години, които са си счупили някаква кост след падане, не смятат, че това е сигнал за наличието на някакво заболяване. Според нея проблемът тук е липсата на информация за заболяването. „Би трябвало след счупването този пациент да се насочи за изследване. Така ще спестим всички последващи проблеми. Необходимо е изследване на костната плътност, за да се диагностицира остеопорозата“, каза специалистът.

Д-р Темелкова обаче добави, че не винаги това измерване е достатъчно. Тя каза, че понякога има смачкване на прешлените и те на пръв поглед изглеждат по-плътни. Това затруднява диагностицирането на остеопорозата. В такива случаи е необходимо измерване на прешлените и бедрената шийка.

Като профилактика на заболяването д-р Темелкова препоръча спирането на цигарите и алкохола, двигателния режим и приема на достатъчни количества калций – 1200 до 1500 милиграма дневно. „Освен това хората трябва да бъдат обучени за паданията. Много пъти сме коментирали, че излъсканият под е голям риск, а също и ледът. Необходимо е предотвратяването на травми“, каза тя.

Председателят на Федерация „Български пациентски форум“ Иван Димитров коментира, че лечението с най-съвременните лекарства може да предотврати усложненията при остеопорозата и смъртта на много хора. Той обаче също напомни, че реимбурсацията от страна на здравната каса е много ниска. По думите му в много страни в Европа тя е 100% и по-рядко 75%. Той напомни, остеопорозата е социално-значимо заболяване, което води до смъртта на много хора. Според него в България много малко от възрастните хора могат да си позволят лечението със съвременни медикаменти, защото те не са евтини. Ето защо пациентската организация ще настоява за повишаване не реимбурсацията.

„Майка ми преди да започне да се лекува със скъпото лекарство се случи да падне счупи шест ребра и проби бял дроб. Едвам я спасихме. При втората инжекция с новия медикамент тя се разплака, защото не можеше да си го купи. Тя не искаше да си бие инжекцията, за да не ме натоварва мен, като син. 200 лв. за жена, която е плащала цял живот своите здравни осигуровки. Това се случва масово с възрастните хора“, разказа той. По думите му това е престъпление и дискриминация към българските пациенти, които са с остеопороза. 

Коментари

Тест коментари