Публикация

Всеки четвърти инсулт у нас e смъртоносен


Всеки четвърти инсулт в България води до смърт.
За това алармираха лекари по време на първия по рода си каротиден симпозуим, който се проведе в София.

Над 150 инвазивни кардиолози, невролози, съдови хирурзи и рентгенолози наблюдаваха на живо прилагането най-авангардните и животоспасяващи техники за лечение на запушени мозъчни артерии.

„В България инсултите са с 30% повече от инфарктите, а смъртността от мозъчен инсулт у нас е два пъти по-висока от средната за Европейския съюз”, съобщи д-р Иво Петров, началник на отделението по инвазивна кардиология в болница „Токуда” -  София.

Натрупването на атеросклеротични плаки се наблюдава в голяма степен и при млади хора между 20- и 30-годишна възраст. Всяка година у нас 26 хил. души претърпяват мозъчен инсулт, а пет пъти повече българи - т.нар. „тих инсулт”.

Мозъчният инсулт няма да бъде водеща причина за смърт у нас, ако се осигури бърз достъп до качествена медицинска помощ, подчертаха лекарите.

„Третият час от настъпването на инсулт е златният стандарт пациентът да бъде настанен в болница с възможност за интервенционално лечение от висококвалифициран екип”, заяви д-р Петров.

Съвременните методи за лечение на мозъчен инсулт са венозна и артериална фибринолиза, а най-авангардният инвазивен подход е механичната реканализация на запушената артерия в мозъка.

Коментари