Публикация

Нов метод ни спасява от болките в основата на палеца

Нов метод ни спасява от болките в основата на палеца

Риц артроза, трапецио-метакарпална артроза


Всеки средностатистически работещ българин страда от болки в ръцете и по-специално в основата на палеца. Съвременната медицина предлага много методи на лечение на артрозната болест в основата на палеца - от приемането на обезболяващи перорално до кортикостероидни инжекции в засегнатата става.

Тези мерки са само временно решение. С течение на времето артрозните изменения на трапецио-метакарпалната става се задълбочават, също както и при коксартрозата и гонартрозата. 

Диагнозата се поставя от специалист след направата на рентгенография. Съществуват редица операции - от премахването на малката трапецовидна кост до смяна на ставата.

На Вашето внимание представям сравнително нова оперативна техника, която се прилага успешно в Америка от десетилетия, даваща отлични резултати при лечението на това артрозно заболяване.

При тази операция трапецовидната кост се премахва, тъй като ставата е тотално износена. След това се взима половината от едно от сухожилията на предмишницата, което се използва за стабилизация на палеца. Прави се тунел в метакарпалната костица, а сухожилието се навина на " охлюв " и се поставя на мястото на премахнатата трапецовидна кост. То играе ролята на спейсър - запълва празното пространство и осигурява безболезнено движение на първата метакарпална кост върху себе си. По този начин движенията се запазват и стават безболезнени, поради липсата на триене.

След оперативната намеса се носи имобилизация за около 45 дни, след което се провежда рехабилитация. Болките моментално изчезват след операцията. Силата на хвата се възстановява на 98% при повечето пациенти. Има клинични проучвания, които доказват, че този вид операция е много по-успешна и с по-добри резултати отколкото смяна на самата става.  

Ако искате да се отървете от досадните болки в основата на палеца, свържете се с мен и си запазете час за преглед. Операцията се поема от здравната каса и е безплатна за пациента.

Коментари