Публикация

От печата: Рекорден дълг на НЗОК към чужди клиники

От печата: Рекорден дълг на НЗОК към чужди клиники

Най-много са задължения към клиники в Германия, Франция и Испания


Рекордните 246 млн. лв. стигнаха дълговете на здравната каса към чуждите клиники. Затова и надзорният съвет иска от управителя на касата анализ, на базата на който да се намерят начини за проверка на реализираната дейност в чужбина, пише в. „Сега“, като се позовава на съобщение от НЗОК.

За около 6 месеца парите, които касата дължи на болници в ЕС, лекували осигурени у нас граждани, са скочили с над 50 млн. лв. - през октомври 2016 г. борчът на НЗОК беше 190 млн. лв. Те растат ежегодно, защото касата плаща по-малко от постъпващите искове. От години НЗОК изплаща само стари задължения или дори само лихвите по тях, коментира изданието.

Най-много касата дължи за лечение в Германия - над 120 млн. лв., във Франция - над 35 млн. лв., и Испания - над 25 млн. лв. Пациентските организации дори предупреждават, че много от болниците в Германия вече искат от осигурени у нас хора да си плащат лечението и после да си търсят парите от българската здравна каса. Най-голяма част от дълговете са за лечение по т.нар. европейска здравна карта - неотложно и спешно лечение на българи с осигуровки у нас. По-малко средства отиват за планово лечение - в случаите, когато у нас то не може да се осигури, НЗОК плаща за терапия в ЕС. 

Всекидневникът информира още, че за тази година в бюджета на касата за разплащане с чужди фондове и клиники са предвидени 60 млн. лв. 

Повече по темата – в новия брой на в. „Сега“.

Коментари