Публикация

Д-р Антоанета Заркова: Храните могат да лекуват всякакви заболявания

Според АЮРВЕДА диетичното лечение заема изключително важно място в лечебния процес


Д-р Антоанета Заркова е главен асистент в Националната болница по хематология в кабинет по хемостазеология. Има защитена специалност по вътрешни болести. От 2001 г. практикува Аюрведична медицина в създадения от нея диагностичен, лечебен и образователен Аюрведичен център.

 

Д-р Заркова, каква е връзката между аюрведата и храненето? Какво влияние оказват те върху човешкия организъм?

Аюрведа е една холистична система и тя лекува човека във всичките му проявления – на физическо и ментално ниво. Неин основен инструмент за въздействие е храненето, защото диетичното лечение заема изключително важно място в лечебния подход. Аюрведа има изключително задълбочени познания за всички хранителни субстанции - какви енергии носят, от какви доши са изградени, за кого са полезни и за кого не.

Има ясна връзка между тази концепция и съвременните изследвания в медицинската наука, които твърдят, че в човешкия организъм има толкова много микроорганизми, че съставляват още един орган на човешкия организъм. Клетките на микроорганизмите в човешкото тяло са милиарди и въздействат върху множество процеси в организма – метаболитни и имунологични. Те предпазват от появата нежелани чужди микроорганизми, участват в смилането на храната и освобождаването на енергията от нея.

Правени са интересни изследвания върху големи групи хора, например вегетарианци и невегетарианци, за това какви са разликите в т.нар. микробион, който се установява в стомашно-чревния тракт. Открито е, че има голяма разлика и този микробион може да се подмени с промяна в храненето. Изследванията също така сочат, че промяната във видовете микроорганизми, които се намират в стомашно-чревния тракт, са свързани с определени заболявания, като например ревматоиден артрит, рак на стомаха, рак на хранопровода, дразнимо дебело черво и др. Това показва, че ако се смени средата, ако се сменят тези общества от микроорганизми, вероятно това може да повлия добре на хода на едно заболяване. Съвременната медицина вече стига до това, което аюрведа твърди от много време, че много сериозни болести могат да се лекуват само с хранене.

При лечението на какви заболявания най-често се използва аюрведа?

Няма да преувелича, ако кажа, че е при всякакви. Ако на един човек му оправите храненето, намалите токсините в организма, оправите двигателния режим и му успокоите нервната система, каквото и проблеми да има в неговото здраве, те се повлияват благоприятно.

Възможно ли е аюрведа да замени напълно конвенционалното лечение или се използва по-често като подпомагащо?

Зависи от тежестта на състоянието. Ако обстоятелствата позволяват, може да се опита само с аюрведа. Ако клиничната тежест показва, че не може да си го позволим, тогава могат да се съчетават и двата метода. В аюрведа всичко може да се използва за лечение – билки, минерали, метали, скъпоценни камъни, физически натоварвания и дори преоценка на ценностната скала.

Споменахте термина „доши“. Какво са дошите и как се определя дошевият тип на човек?

Аюрведа счита, че всичко в света е създадено от първоелементи, наричани великите същности, които се класират в три доши. Това са:

  • земната, която е съставена от тежки материали и се представя от идеята за земя и вода,
  • пита доша, която се обрисува с идеята за огън,
  • вата доша, която се презентира с идеята за вятър и пространство.

Какви са основните типове храни, подходящи за различните доши?

Много точно е казано за коя доша, каква храна е подходяща. Аюрведа определя от какви материали е създаден човек и какво е нарушението в неговия организъм. Тя например ще лекува една мокра болест с изсушаващи храни и билки. Например един човек има много слуз, се счита, че има мокра болест и е за изсушаваща терапия. Известно е, че най-изсушаващите храни са ръж, гречка, царевица, ечемик. Ако е необходимо да консумира месо то трябва да е от животни, които са расли в пустинни местности, а не във водна среда, защото те носят същите тези енергии.

Има ли неподходящи хранителни комбинации?

Всичко се определя от дошите в организма и дошите в заболяването. Има изявени неподходящи за комбиниране неща. Най-илюстративно е риба с мляко. Нещата са по-скоро свързани с вида на дисбаланса.

Има ли храни, които не са подходящи за нито един тип доша?

Не знам да има такива храни, защото всяка си има предназначение и ако някои има негативни страни, тя ще се консумира по-рядко. Например млечните произведения се считат за много слузообразуващи и запушващи каналите. Затова те не се ядат всеки ден. Те обаче са много изграждащи, много силна храна и затова тези позитивни аспекти трябва да се ползват. Млечните храни трябва да с ядат, но не всеки ден. Аюрведа напълно е разбрала за коя храна, какви са позитивите и какви недостатъци има.

В съвременния свят хората ядат всякакви храни, включително такива, които са сочени от повечето диетолози за вредни. Как аюрведа се отнася към тях?

Има неща, които не са добри за всички нас. Става въпрос за т.нар. „храни – боклуци“, които не са полезни. Не бива да се ядат и храните с консерванти, защото те изтребват микрофлората. За съжаление и водата от чешмата, в която има много хлор, потиска нормалната флора.

 

Коментари