Публикация

Втори опит за електронна лекарствена борса

Втори опит за електронна лекарствена борса

До момента 145 лечебни заведения са подали заявка на медикаменти през системата


Министерството на здравеопазването отново ще се опита да купува по-евтино лекарства на болниците чрез единен държавен орган, който ще провежда поръчките в самото ведомство, пише в новия си брой в. „Капитал Daily”.

Изданието припомня, че идеята за електронната борса за лекарства беше на предишния здравен министър д-р Петър Москов. Процедурата обаче бе обжалвана от компании, тъй като в търга не бяха включени част от лекарствата, закупувани от болниците, имаше пропуски, както и проблеми със сроковете за доставки и годност на медикаментите.
След обжалванията няма повече административни пречки да заработи платформата. Зам.-министърът на здравеопазването по лекарствените политики Лидия Нейчева обнови

Позитивния лекарствен списък в нея и предприе мерки за подновяване на обществената поръчка, отбелязва изданието, като се позовава на съобщение на здравното министерство.
Жалбите са били отхвърлени от Комисията за защита на конкуренцията и от Върховния административен съд, съобщи в петък МЗ и ръководството на институцията възобнови процедурата. Това стана в здравното министерство, а на събитието присъстваха ангажираните с търга експерти от ведомството, представители на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти и представители на „Контракс“ – фирмата-разработчик на софтуера за платформата.

145 лечебни заведения са подали до момента заявка на медикаменти през системата, а обявените лекарствени позиции по международно непатентно наименование (INN) са 763.

При представянето на системата миналата година прогнозата на здравното ведомство беше, че централизираните електронни търгове ще съкратят между 5 и 20% разходите за различните лекарства. Целта й е чрез общите поръчки да се постигнат големи отстъпки.

Още по темата четете в новия брой на в. „Капитал Daily”.

Коментари