Публикация

РЛК-Пловдив настоява за ускоряване на здравната реформа


За ускоряване на здравната реформа, опорочена през последните години, като новата посока да е в интерес както за пациентите, така и за изпълнителите на медицинска помощ, и сформиране на нов компетентен екип на здравното министерство – за това настояват в декларация до всички здравни институции от Районната лекарска колегия в Пловдив.

В документа медиците се обявяват против реформи в лечебните заведения и в законотворчеството без участието на тяхната съсловна организация. Те настояват за своевременно и цялостно заплащане на ежемесечните отчетени медицински дейности от НЗОК и на плащанията по чл.37 от ЗЗО, както и за премахване на лимитите.

„Недопустимо е за сметка на положения медицински труд да се кредитира здравната система поради предположения за нарушение в диагностично-лечебната дейност или пропуски в закона за бюджета”, заяви д-р Георги Сакакушев, председател на районната колегия.

Пловдивските лекари искат да се спазва НРД 2010 и да се спрат едностранните промени от здравната каса в документооборота и финансирането на дейността. Според тях в случай на вменяване на задължения на изпълнителите на медицинска дейност извън рамковия договор от други институции те следва да се договорят с БЛС и финансово да се обезпечат.

Коментари