Публикация

Българският фармацевтичен съюз подкрепя идеята за ЕМА в София

Българският фармацевтичен съюз подкрепя идеята за ЕМА в София

София може да бъде достоен домакин на Европейската агенция по лекарствата, смята председателят на съсловната организация


Българският фармацевтичен съюз подкрепи самостоятелната кандидатура на страната ни за седалище на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), информират от съсловната организация.

Решение за това е взето на заседание на Управителния съвет на съсловната организация, проведено на 23 юни по време на Българските фармацевтични дни в Русе.

От БФС уточняват,  че подкрепят всички усилия на държавните институции и неправителствените организации за самостоятелната кандидатура на страната ни за седалище.

София може да бъде достоен домакин на Европейската агенция по лекарствата и ще спечели от домакинството, смята председателят на съсловната организация проф. Илко Гетов.

Решението на съсловната организация бе оповестено броени дни,  след като здравният министър проф. Николай Петров обяви, че България ще кандидатства сама за преместването на агенцията в София, а няма да участва с обща кандидатура с Румъния.

В момента централата на Европейската агенция по лекарствата се намира във Великобритания, но след Брекзит трябва да бъде преместена в друга страна членка на Европейския съюз.

Затова редица държави участват с кандидатури за седалище на европейския лекарствен регулатор.

Коментари