Публикация

Проф. Самуел Рефетов: Лекарствата с натурален хормон на щитовидната жлеза са шарлатанство

Проф. Самуел Рефетов: Лекарствата с натурален хормон на щитовидната жлеза са шарлатанство

Използването на хималайска сол е опасна за новородените и децата, обяви проф. Боян Лозанов


Предлагането на т.нар. натурален хормон левотикроксин при лечението на заболявания на щитовидната жлеза е шарлатанство. Това каза за CredoWeb световноизвестният ендокринолог от български произход проф. Самуел Рефетов. Той изнесе презентация пред лекари ендокринолози в столичната болница „Токуда“. 

Много хора в България вярват, че след като хормоните на щитовидната жлеза са „натурални“, значи са по-добри от синтетичните. Подобно схващане обаче е напълно погрешно според проф. Рефетов. Той обясни, че няма как да се проведе сериозно лечение с натуралния хормон левотикроксин, защото той се извлича от щитовидната жлеза на крави или прасета. Проблемът е, че количеството на хормоните при едни и същи дози е различно - в едната може да има десет пъти повече от другата. Той бе категоричен, че лечението трябва да става със синтетичен хормон, който е напълно безопасен и не дава никакви странични ефекти дори след дългогодишна употреба. От биохимична гледна точка синтетичният хормон е напълно идентичен с естествено синтезирания в човешкия организъм.

Проф. Рефетов ръководи лаборатория в Университета на Чикаго, която се занимава с диагностиката на генетичните фактори за болести на щитовидната жлеза.

Преди 50 г. проф. Рефетов открива ново генетично заболяване на рецепторите на хормоните на щитовидната жлеза, при което се развива състояние на вроден хипотиреоидизъм. Той обясни, че болестта е рядка и досега в световен мащаб са изследвани около 3000 души. По думите му от т.нар. синдром на Рефетов вероятно страдат двойно повече. Според него заболяването се среща при 1 на 40 000 новородени. Лечението става със стероидни хормони. За откритието си професорът е номиниран за Нобелова награда.

Проф. Рефетов каза, че в момента неговата лаборатория в САЩ работи върху нов препарат, който да лекува синдрома с помощта на аденовирус. Той обясни, че ако един ген е дефектен или липсва, това може да се поправи с вирус, който е носител на въпросния ген. Лечението би трябвало да се осъществява с вкарването на вируса в ядрото на човешките клетки. Проф. Рафетов съобщи, че са приключили клиничните изпитвания на новия препарат върху мишки и предстоят опити върху големи животни, като маймуни.

Генетични дефекти виновни за вродения хипотиреоидизъм

Според началника на Клиниката по Ендокринология и Нефрология в Токуда проф. Боян Лозанов вроденият хипотиреоидизъм се среща на едно от 3500 раждания. В България годишно се раждат около 20 деца с това заболяване.

Най-честата причина за хипотиреоидизъм не са генетичните дефекти на клетките на щитовидната жлеза, а дефицитът на йод при майките. Проф. Лозанов добави, че значение има и количеството на селена и влиянието на някои екологични фактори, като пестициди, пластмаси, горива и др. Тези фактори могат да бъдат елиминирани с достатъчно количество йод, поясни специалистът.

Йодният дефицит в най-тежките случаи може да доведе до сериозно изоставане на умствената дейност - кретенизъм. „Най-тежкият дефицитен район е Хималаите и Тибет, където кретенизмът беше описан преди десетина години при 2% от новородените и още при 10% с по-леки степени на умствена изостаналост. За съжаление в България въпреки, че постановление забрани продажбата на нейодирана сол, има нарушения. В търговската мрежа се продава именно сол от Хималаите, от Тибет, която не е йодирана. Има мода бременните и децата да консумират такава сол, а това е толкова вредно. Смятам, че този въпрос трябва да бъде поставен на вниманието на цялата общественост, а аз ще го поставя пред Министерството на здравеопазването“, каза той. Специалистът напомни, че досега България има големи успехи в борбата с йодния дефицит, но трябва да има постоянен контрол. Освен това у нас се провежда скрининг за вроден хипотиреоидизъм при новородените, добави той. 

 

Бойко Бонев

Коментари