Публикация

Плевен ще е домакин на 22 Държавно първенство по йога

В Плевен на 1 и 2 юли, ще се проведе 22 –то Държавно първенство по йога


В Плевен се отбеляза Международния ден на йога. В йога клуб „Лотос“ в Плевен също се проведе двучасова практика Хатха йога. На нея присъстваха практикуващи, които взеха постелките си, слушаха инструктора и това им донесе зареждане за деня. Силвия Вакинова е инструктор и  председател на клуб по йога „Лотос“ в Плевен. От 2011 г. тя се занимава с йога,  а след първата практика е станала редовно практикуващ. „Разбрах,че това е моето нещо. След две години посещения при различни инструктори, реших, че искам да стана йога инструктор и се записах на курс към Българска федерация по йога към Национална спортна академия „Васил Левски“. Курсът беше двугодишен, а на финала получаваш специалност за йога инструктор“, казва Силвия Вакинова. И споделя, че в съвременния свят има достатъчно информация какво е йога. Знае се,че тя произхожда от Индия и е философска система за самоусъвършенстване.  В йога има  осем стъпала, част от които са асаните, които хората знаят по цял свят, но това е 1/8 част от пътя на йога. Той включва и етични принципи, които са близки и идентични до християнските. Йога включва и дихателни практики, отдръпване на сетивата, концентрация, медитация и накрая просветление, което е най-висшата степен.

Йога е хубаво да е част от ежедневието,

да не е само на постелката, а да е начин на живот. Както казах, става дума за спазване на етичните принципи, самодисциплина, нелъжене, некрадене –всичко което го има и в библията, и етичен начин на живот. Целта е спокойствие, защото в динамичния свят, в който живеем, сме подложени на стрес и напрежение, а йога дава този ключ за преодоляването му. Да се концентрираме точно в този момент и да отпуснем ума, което е най-трудната практика, значи сме стигнали точно това, което йога предлага.

В Плевен на 1 и 2 юли, ще се проведе 22 –то Държавно първенство по йога.

Домакини са йога клуб „Лотос“, както и Българската федерация по йога. Първенството ще се проведе в зала „Спартак“, като в него участват различни клубове от страната, като то ще е в два стила. Първият е изпълнение на асани, а вторият е съчетание на асани. Класиралите се на първо и второ място от отделните стилове стилове отиват на следващия ден на абсолютен шампионат. Програмата ще е с начален част от 12 ч. на 1 юли, а награждаването ще е в 15 ч. на 2 юли. На откриването ще присъства и председателят на Българската федерация по йога Вера Захариева.

Силвия Вакинова e инструктор и председател на клуб по йога

Коментари