Публикация

Министър Петров: Проектът за модернизиране на спешната помощ ще се изпълни

Министър Петров: Проектът за модернизиране на спешната помощ ще се изпълни

Имало само леки забавяния


Проектът за модернизиране на спешната помощ в момента се придвижва от нашия екип, минал е контрол пред програмата JASPERS. 
Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Николай Петров пред журналисти.

Има леки забавяния, но ще ги изгладим и той ще се изпълни, път назад няма. Проектът в настоящия момент няма проблеми, той върви. Надявам се скоро да има добри центрове, добре оборудвани, с повече транспортни средства, коментира проф. Петров.

Той взе участие в официалната церемония по награждаване на медици, излъчени в кампанията „Лекарите, на които вярваме“.
Здравният министър призова присъстващите да търсят заедно решения, защото това е най-ефективният начин за справяне с проблемите. 

„Доверието е най-дефицитната стока в България, и за разлика от други професии, в здравеопазването то не се купува и няма цена“, обърна се към лекарите проф. Петров и допълни: „Именно това доверие ви доведе в тази зала. Това не са просто дипломи, закачени на стената, това е оценка за вашия труд, за признанието към вас като личности и като специалисти“.

Липсата на специалисти в страната се дължи на големия брой лечебни заведения, специализациите, на нежеланието на голяма част от специалистите да работят на определени места, свързани с лични, битови, финансови и всякакви други фактори, но ще се търси решение чрез Наредбата за специализациите и чрез тясна работа с общинските власти“, заяви още министър Николай Петров.

Коментари

Приятни за сетивата са обещанията за модернизация на спешната помощ, но проблема с вулгарно ниското заплащане остава! Тройно увеличение на заплатите вероятно ще реши проблема там. В крайна сметка в спешните центрове не работят кой знае колко на брой хора и едно радикално и драстично увеличение на заплатите едва ли би "ощетило" бюджета за здраве, който и без това се точи по най-безпардонен начин за щяло и нещяло!