Публикация

В МБАЛ ''Света София'' оперираха 7 месечно бебе с рядък дефект на окото и запазиха зрението му.

Екипът включваше  началника на клиниката по офталмология доц. Христина Благоева,  д-р Мария Михайлова,специалист по очни болести, пластична и естетична хирургия на лицето, която работи във Франция, д-р Георги Данаилов – анестезиолог.


Проблемът на 7 месечното бебе е установен при раждането. По-голямата част от левия клепач на момиченцето липсва. Това състояние е  известено като колобома.  Колобомата на очите се дължи на ембрионален дефект и може да бъде установена по време на бременността. В конкретният случай дефектът е установен едва при раждането. Следват серия от консултации, изследвания  и наблюдение. Специалистите са преценили,че малката  пациентка трябва да навърши няколко месеца, за да се оперира под пълна упойка. ''Това е изключително предизвикателство заради крехката възраст на детето.  Анестезиологът д-р Георги Данаилов се спрази безупречно'', коментира д-р Мария Михайлова.  Интервенцията е извършена на 17-ти юни в МБАЛ ''Света София'', а на 26 юни на детето беше направен контролен преглед.

Момиченцето вече свободно може да отваря и затваря клепачи. Доц. Благоева коментира,че ако подобен дефект не се оперира, следва изсъхване на роговицата, което води до инфектиране, загрубяване и загуба на зрението.

В МБАЛ ''Света София'' преди  години беше успешно оперирано също 7 месечно бебе с тумор на орбитата на окото.

Коментари