Публикация

Има разлики между продуктите в Западна Европа и у нас

Има разлики между продуктите в Западна Европа и у нас

Агенцията по храните е установила отклонения в съдържанието на млечни продукти, напитки, както и при детски храни. Различията обаче нямали отрицателно въздействие върху здравето


Има разлики между хранителните продукти, които се продават у нас и на западноевропейския пазар.
Това стана ясно от думите на д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

През последния месец агенцията направи анализ на 31 продукта, предлагани във верига хипермаркети в Германия, Австрия и България, под едно и също търговско наименование.

Изследвани са местни, млечни, детски храни, като и шоколадови изделия, безалкохолни напитки и плодови сокове.

 

Резултатите сочат, че в 7 от продуктите има разлика по отношение на обявеното съдържание, каза доц. Тодорка Янковска-Стефанова – заместник-изпълнителен директор на БАБХ, пред БНТ.

Установено е, че единствено при месните продукти няма разминавания в състава. Не така стои обаче въпросът при останалите храни. 

Д-р Илиев уточни, че разликите са описани в етикетите.
Най-сериозни отклонения са открити при млечните продукти - стоки с различно съдържание се предлагат под една и съща марка в България и в Германия. Изследвано е сирене, което дори има различен вкус и вид, а се представя за същото, поясни директорът на Агенцията по храните.

Оказва се, че у нас маслото е по-качествено – продукт от една и съща марка на българския пазар се предлага с 82% масленост, а в Германия – с 80%. Изследван маргарин в България обаче е с по-ниско съдържание на мазнини спрямо същия в Германия и Австрия (70 срещу 80%). 
В газираните напитки на нашия пазар има глюкозо-фруктозен сироп вместо захар, както е в Германия. Енергийните напитки пък съдържат по-нисък процент кофеин спрямо същите марки в Берлин.
Натурален сок в Западна Европа наистина е със 100% плодово съдържание, докато у нас е с 97%.

Директорът на БАБХ съобщи още, че в едно детско пюре са установени също различия. В българското има 1,3% рапично олио, а германското, същата марка - 0,9%. Протеините в първото са 1%, а във второто - 1,5%.

По думите му сериозни разлики има в състава на шоколадите, особено при тези за деца. Изследван продукт в Германия съдържа захар, декстроза и яйчен прах, а у нас - захар, глюкоза, глюкозо-фруктозен сироп, яйца. Отделно в първия има 24% мляко и 21% тъмен горчив шоколад, а във втория - 21% мляко и 20% тъмен шоколад. Няма обаче разлика във вкуса. 

„Категорично обаче, различията нямат отрицателно въздействие върху нашето здраве“, подчерта доц. Тодорка Янковска-Стефанова.

Агенцията по храните е установила и разлики в цените на хранителните продукти от един и същи вид и една марка. Очаква се това да коментира министърът на земеделието Румен Порожанов.

Предстои страната ни да уведоми Европейската комисия за резултатите от изследванията. 

Коментари