Публикация

Близо 1000 фалшиви сигнала към Спешна помощ в София от началото на годината

Близо 1000 фалшиви сигнала към Спешна помощ в София от началото на годината

Младежи викат линейките за забавление или пък залагат пари за това колко бързо ще пристигне екипът


Близо 1000 линейки на столичната спешна помощ са хвърчали за зелен хайвер от началото на годината. 

Това пише в новия си брой в. „Телеграф”, като се позовава на Центъра за спешна медицинска помощ в София.

В 839 от случаите медиците, пристигнали на място, са установили, че няма пострадал човек или адресът не съществува. Редовно се дават и фалшиви номера, за да не може екипът да се свърже с този, който е подал сигнала. Не са малко и случаите, в които младежи викат линейките за забавление или пък залагат пари за това колко бързо ще пристигне екипът, отбелязва изданието.

То изтъква, че в тази статистика обаче не влизат случаите, в които се описва спешно състояние, а на адрес се установява съвсем различно нещо. Така например по няколко пъти на смяна лекарите са разкарвани заради баба или дядо, паднали от леглото.

Оказва се, че са самотници или близките не успяват да ги повдигнат. От ромските махали ежедневно пък се подават сигнали, като се описват сериозни състояния. На място обаче медиците разбират, че всъщност ги използват като безплатна мобилна аптека за болните деца. Много са и случаите, в които преминаващи звънят за линейка заради човек в безпомощно състояние, който впоследствие се оказва пиян, заспал на пейка в парка.

 „Списъкът с безумни сигнали пък е безкраен. Само преди дни граждани са потърсили спешна помощ заради жена в района на Народния театър, която плюела преминаващите. Малко по-рано пък линейка е извикана за село в близост до София заради млада жена с болки в сърдечната област. Спешният екип тръгва, но по пътя ги спират от КАТ заради епилептичен гърч на шофьор. Лекарите оказали помощ и закарали мъжа в лечебно заведение. Поради тази причина пристигат на подадения адрес с 40-минутно закъснение. Там обаче установяват, че младата жена е яла боб, коремът й се е подул и е получила газове. Първенец в куриозните случаи са граждани, които се обадили за линейка, защото са намерили гълъб със счупено крило в района на „Алабин”, информира още всекидневникът.

В момента телефонът за спешни повиквания 112 е пред разпад и не работи нормално, а на диспечерите им се налага да записват на ръка сигналите. И докато те правят всичко възможно да приемат всяко оплакване и реагират светкавично, а някой някъде бере душа, има 1000 лъжци, които си правят бъзици. Всеки един от тях е толкова опасен, колкото и пиян шофьор на пътя. С глупостта си застрашава живота на стотици българи, които действително имат нужда от лекар.

Всъщност и тези 1000 лъжци имат нужда от спешна помощ. Тя би могла да е под две форми - психиатрична или солена глоба”.

Ако и те не помогнат, трябва да се въведе затвор за хората, които си позволяват да застрашават живота на някого за забавление”, коментира в. „Телеграф”.

Коментари