Публикация

Д-р Г. Павлова: Близо сме до кадрова катастрофа в здравеопазването

Д-р Г. Павлова: Близо сме до кадрова катастрофа в здравеопазването

От началото на реформата в сектора общопрактикуващите лекари са с 800 по-малко


Приближава кадрова катастрофа в здравеопазването и много скоро ще си говорим, че лекарите са изчезващ вид. Нужен е обществен консенсус, за да се реши проблемът. 
Такава позиция изрази д-р Галинка Павлова, заместник-председател на Българския лекарски съюз, пред БНТ.

Не можем да говорим за стратегия в здравеопазването, когато не сме решили въпроса с кадрите. Нещата трябва да се променят нормативно, за да има предсказуемост, перспективност. Колегите, които работят, да знаят какво да очакват, да има ясни правила за кариерно израстване, за придобиване на професионална квалификация. Да могат да планират живота си и този на семейството си, коментира д-р Павлова.

Тя информира, че в началото на здравната реформа у нас общопрактикуващите лекари са били 5 341, в момента са с 800 по-малко. По думите й в труднодостъпните населени места пациентите „не виждат лекар, за тях той е екзотика”. 

„Лекари с по две специалности, доказани специалисти, утвърдени, мигрират, защото там има друго отношение към тях, там трудът им е уважаван”, каза д-р Павлова.

За Германия, за Англия заминават хирурзи, акушер-гинеколози, педиатри, общопрактикуващи лекари. Това се отразява на достъпа, който Конституцията карантира, но и на качеството на здравните услуги, подчерта заместник-председателят на БЛС.

Какво каза още д-р Галинка Павлова – вижте във видеото.
 

Коментари