Публикация

Кожните проблеми се облекчават за дни, но се лекуват дълго


Пациентите с дерматологични проблеми правят огромна грешка – прекъсват лечението си в момента, в който симптомите затихнат, каза д-р Димитър Господинов, ръководител на кожната клиника към плевенската Университетска болница „Д-р Георги Странски”.

По думите му няма човек с кожен проблем, който да не потърси специализирана помощ.  Д-р Господинов посочи, че в този клон на медицината това, което води болните при лекаря, е сърбежът. Спре ли той, спира и терапията, което след време предизвиква неизбежен рецидив.

„Мотивацията на пациента с кожна болест е нещо много сериозно, защото терапията е по-продължителна – понякога става дума за седмици, за месеци, а в някои случаи и за години”, поясни специалистът.

Пример, с който дерматолозите се сблъскват всекидневно, е проблемът с гъбичките по краката. Когато пациентът се обърне към лекар за помощ, той винаги с готовност приема предписанието да използва даден препарат в продължение на месец, два пъти дневно.

„Но става така, че след 3-4 дни сърбежите минават и ако болният пренебрегне указанията да дезинфекцира обувките и бельото, гъбичките отново започват да го тормозят. И той пак започва да се маже”, допълни д-р Господинов.

 

Коментари