Публикация

В УМБАЛ "Св. Иван Рилски" предлагат над 6000 вида ДНК-тестове, хващат всяка болест

В УМБАЛ "Св. Иван Рилски" предлагат над 6000 вида ДНК-тестове, хващат всяка болест

Болницата сключи договор с германска лаборатория, ще се бори здравната каса да поеме разходите за високотехнологичните изследвания


Само пет капки кръв са достатъчни, за да се открият генни дефекти и да се определи какви са причините за дадено заболяване. Това заяви пред лекари в София Петер Бауер, професор по медицинска генетика, който представи възможностите на нови генетични тестове, разработени от компанията CENTOGENE. 

Този вид изследвания ще бъдат достъпни за пациентите, след като УМБАЛ “Св. Иван Рилски” сключи договор за изпращането на проби за изследване в лабораторията в Германия. Вчера договорът за това бе подписан от директора на лечебното заведение д-р Дечо Дечев и проф. Бауер, който е вицепрезидента на германското неврогенетично дружество, а също и главен научен директор и член на Изпълнителния съвет в CENTOGENE. 

Над 6000 вида ДНК-тестове ще предлага УМБАЛ “Св. Иван Рилски”

От юли 2017 г. УМБАЛ “Св. Иван Рилски” ще предлага над 6 000 вида ДНК-тестове, за което ще е необходимо само да дадете 5 капки кръв. Изследването се прави в Германия и става за една до две седмици. Разполагаме с огромни бази данни с генетични мутации и гарантираме 100 % точност, поясни проф. Бауер. От услугата ще могат да се възползват както пациенти на болница "Иван Рилски", така и от други лечебни заведения. 

Немските експерти ще съветват българските лекари койо от всички пакети изследвания е най-подходящ за конкретния случай, за да не се харчат излишни пари. Ако пациентът има сърдечно заболяване, значи ще се фокусираме върху възможни генетични дефекти в тази област, няма да търсим навсякъде, поясни немският учен.

За момента изследването не се поема от здравната каса, но д-р Дечев заяви, че ще направи всичко възможно това да се случи възможно най-скоро. "Генетичните тестове не само подобряват ефекта от лечението, но и пестят пари - на обществените фондове, защото отпада налучването на терапии и ненужни други изследвания, които също не са евтини. Неоценим е ефектът за пациента, който ще получи възможно най-адекватното лечение", обобщи д-р Дечев. 

Широкото въвеждане на генетични тестове ще спести милиони левове

“Това е уникална възможност за ранна диагностика и профилактика на всички заболявания, което улеснява и съкращава процеса на лечение. Не по малко важно е, че поемането на разходите или на част от тях за генетични тестове от страна на здравната система, би спестило милиони левове в бъдеще и ще намали усложненията при диагностициране и лечение. Надяваме се и това да стане, когато докажем на практика ефективността на метода”, каза директорът на УМБАЛ “Св. Иван Рилски” д-р Дечо Дечев. 

Цените - между 200 и 6000 евро

Цените на изследването са съобразени със стандарта у нас и варират между 200 и 6000 евро, като максималният пакет е фамилен. Това е най-ниската цена за изследване на генома, тъй като са елиминирани посредниците и надценките им. Всеки български лекар ще може да работи с УМБАЛ “Св. Иван Рилски”. Диагностично-консултативният център към УМБАЛ “Св. Иван Рилски” ще извършва дейностите по това изследване. 

„Ранната и точна диагностика са от ключово значение за пациентите, за да могат те да получат най-добрата и адекватна терапия. Когато пред нас застане пациент, ние, като лекари, сме длъжни да дадем отговор на два въпроса: От какво заболяване страда моят пациент? Как най-ефективно можем да проследим и повлияем на хода на заболяването? Когато говорим за редки заболявания особено при новородени и деца, симптомите са толкова разнообразни или рядко наблюдавани, че лекарите изпитват затруднения в диагностицирането. Технологията за цялостно геномно секвениране е един от най-изчерпателните генетични тестове, с потенциал за идентификация на почти всички форми на генетични отклонения“, казва проф. Арнд Ролфс, изпълнителен директор на CENTOGENE.

CENTOGENE винаги е поддържала най-съвременните технологии. Със своята успеваемост в диагностиката на редките наследствени заболявания, CENTOGENE е начело на автоматизацията на процеса, дори в още по-ранната диагностика.
 

Коментари