Публикация

Аюрведичният подход е приложим днес при почти всички заболявания

Някои акценти от лекцията на д-р Антоанета Заркова „Аюрведа и съвременната медицина – подход и ефективност“, изнесена на 25 юни в киносалона на ВМА


 

Ще ви дам следния пример: Ако в банята ви има влага и мухъл, какво ще направите? Ще купите спрей, ще напръскате и ще отстраните мухъла. След време той ще избие пак.

По подобен начин съвременната медицина третира гъбичните заболявания – ще ви изпишат последно поколение антимикотици, те ще се справят с острата фаза на заболяването и след време симптомите ще се появят отново.

 

Според Аюрведа причината за всяка болест се корени в различен отдел на стомашно- чревния тракт, където са домовете на трите типа ДОШИ. Заболяването е сигнал, че дошата е дебалансирана и Аюрведа се фокусира върху дома, средата на дебалансираната доша. Затова в случай на гъбично заболяване, тя ще е опита първо да засуши и затопли средата. И с подходящ режим да махне съответната храна за дадената доша. Ако се смени средата, ако се сменят тези общества от микроорганизми в нея , вероятно това може да повлияе добре на хода на едно заболяване. Съвременната медицина вече стига като извод до това, което аюрведа твърди от много време -  че много сериозни болести могат да се лекуват само с хранене.

 

Ако вече е натрупана прекалено много от дадената енергия, тоест процесът е твърде напреднал, Аюрведа ще се опита по-радикално да я извади нагоре или надолу, да  извлече  от тялото  мастно разтворимите токсини. Или се  предизвиква повръщане, или се прави клизма, или се дава пургатив. За пургатив се използва едно растение, което е типично индийско и е изключително ефективно - така нареченият тригрит. Много меко действа, без никакъв дискомфорт, има известни осмотични ефекти, извежда токсините от цялото тяло и ги отстранява чрез стомашно-чревния тракт. Това се прави след като тялото е било вътрешно и външно омаслено - подготвено е чрез пиене на масла, масажи с много масла (минимум 100 грама) и след това греене на пара от билки, като така се размекват токсините.  

Радикалнато лечение в Аюрведа са нарича ПАНЧАКАРМА.

 

Няма да преувелича, ако кажа, че аюрведичният подход е приложим  днес при почти всякакви заболявания. Ако на един човек му оправите храненето, намалите токсините в организма, промените  двигателния режим и му успокоите нервната система, каквото и проблеми да има в неговото здраве, те се повлияват благоприятно.

 

Храни- хранителни добавки – двигателен режим – някои прийоми на йога и особено техники на дишане при нея – кратки гладувания – пречистване – това са стъпките в лечебната система на Аюрведа.

 

Важен принцип в Аюрведа, който ни дава ключ към разбирането на причините за заболяванията, е „подобното увеличава подобното“. Тоест всяка доша се увеличава от въздействия ,които  имат същите качества като самата нея. И когато имаме сигнал да дебалансирана доша ние трябва да й се противопоставим с противоположни храни. Аюрведичният подход към лечението на заболяванията се базира на принципа „Противоположното намалява и балансира противоположното“.

 

В Аюрведа всичко може да се използва за лечение – билки, минерали, метали, скъпоценни камъни, физически натоварвания и дори преоценка на ценностната скала. Важно е да се научим да разпознаваме ранните прояви на увеличаване на дошите и да ги балансираме своевременно с диетични мерки, сезонни очистващи мероприятия и съответни промени в начина на живот, когато е болестта е още в някоя от първите 4 фази, преди проявлението и пълното й разгръщане и усложняване.

 

Коментари