Публикация

Бави ли се модернизацията на спешната помощ?

Бави ли се модернизацията на спешната помощ?

В здравното министерство е свършена огромна работа, каза д-р М. Ненков


 „На този етап нямаме причина да се радваме, че проектът за модернизация на спешната помощ* е тръгнал, има забавяне в предишни месеци. Опитваме се да наваксаме забавянето”.

Това заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков пред Нова телевизия.

„ЕС е решил да подари на България 84 милиона евро, за да може нашата страна да си обнови системата на спешната помощ, текат предпроектни процедури. Местата, на които ще бъде инвестирано, са над 200”, обясни д-р Ненков.

Д-р Десислава Кателиева от Асоциацията на работещите в спешната помощ отправи въпрос към заместник-министъра какви са причините за това забавяне.

Преди две години и половина беше приета концепция от Министерския съвет за развитие на спешната помощ, в резултат на това, че имаше смени на министри на здравеопазването, през последните месеци нямаше движение по въпроса. 

Беше планирано от януари 2017 г. да стартира проектът за модернизация на спешната помощ, но научаваме, че началото му се отлага за декември 2017 г. – т.е. с една година. При този автопарк, който имаме, при тези тесни и недобре оборудвани спешни отделения и кабинети за нас това е проблем, подчерта д-р Кателиева.

Д-р Ненков заяви, че в Министерството на здравеопазването е свършена огромна работа. 

Всички тези над 200 точки са обходени, видяно е от какво има нужда като строителни и ремонтни дейности, какво е оборудването и в момента се подготвя документацията за този проект. Той не е отложен за декември. Тогава трябва да подадем документите, за да може той да стартира“, уточни заместник-министърът.

Работи се върху стандарта за спешна медицина, съвсем скоро ще бъде готов“, съобщи още д-р Ненков. 

Коментира и появилата се информация, че ще има лимит на ражданията. „Няма как да има лимит на ражданията, това не е сериозно, това е някакво недоразумение”, подчерта той.

___________

*Проектът за модернизация на спешната помощ е по програма „Региони в растеж 2014-2020. Предвижда се закупуването на 400 линейки, изграждане на 76 нови спешни центъра и реконструкцията на 155 вече съществуващи сгради.

Коментари

Петър  Галев
30 юни 2017 13:34

Каквито и действия да се извършат по обновяването на материалната база в спешната помощ - сгради, линейки, комуникационни системи, състоянието ѝ няма да се подобри решително без решаване на кадровите проблеми. Пациентите очакват бързо пристигане на екипа, адекватно действие на мястото на инидента/заболяването и при необходимост - транспортиране до спешно болнично отделение. Но без фразата: "Търсете кой да пренесе болния". При общия недостиг на лекари и медицински сестри, единственият подход е качествено обучение на парамедици, които да управляват линейките, да оказват първоначална помощ и да пренасят пациентите при необходимост. Сегашната система, при която 50 килограмови лекарки трябва да мъкнат тежки чанти, да вдигат болни в безсъзнание и т.н, а шофьорът през това време седи с ръце в джобовете, няма място вече в България.