Публикация

Дерматолозите от ВМА с апел: Бъдете отговорни, когато сте на слънце!

Дерматолозите от ВМА с апел: Бъдете отговорни, когато сте на слънце!

Стотици прегледани безплатно


Над 300 души преминаха през дерматологичния кабинет на Военномедицинска академия в рамките на 6-дневната кампания за безплатни прегледи за пигментни петна и рак на кожата.

Това е поредната инициатива на специалистите от Клиниката по дерматология, а мотото, под което премина е „Проверете се, защитете се и бъдете отговорни, когато сте на слънце!”.

Резултатите от прегледите показват: 2 случая на меланома малигнум; 28 на базоцелуларен рак на кожата; 3 спиноцелуларни карцинома и множество пациенти със себорейни кератози; соларно лентиго и фиброми.

И понеже сме в разгара на летния почивен сезон лекарите апелират да не се излиза навън без крем с UV фактор, а на плажа задължително да сме с очила, шапка с голяма периферия, както и да не се излагаме на слънце между 10:00 и 14:00 часа.

Препоръчително е два пъти годишно да се прави профилактика при дерматолог и е задължително да се потърси съдействието на специалистите при всяко съмнително петно или образувание.

Извън кампаниите, всеки пациент може да се консултира с дерматолог всеки работен ден, от 08.00 до 14.00 часа, в кабинет 227, намиращ се на втория етаж в поликлиниката на ВМА. За целта не е необходимо предварително записване, като пациентите се преглеждат по реда на идване и трябва да носят направление от личния лекар за преглед при дерматолог.

Коментари