Публикация

Красен Стоянов:  Ащанга Майсор е най-добрият метод за успокояване на ума

Красен Стоянов:  Ащанга Майсор е най-добрият метод за успокояване на ума

До скоро в България нямаше къде да се практикува Майсор.  Ashtanga yoga shala e първото място, което предлага пълна Майсор програма.


 

Разочаровани ли сте от липсата на персонално внимание в йога часовете? Темпото ви е прекалено бързо? Или твърде бавно? Практиката е твърде тежка и на следващия ден всичко ви боли? Или пък твърде лека и усещате, че имате нужда от по – голямо предизвикателство?

 

Има и друг начин да почуствате ползите от йога без да прибягвате до частни уроци.

Ащанга виняса е един от най-добре познатите стилове в йога и се практикува от милиони хора на запад, търсещи тонус на тялото и спокойствие на ума. Но популярните водени серии, където учителя назовава и демонстрира поредната поза от серията,  могат да бъдат смущаващи. Тази серия е предвидена да се разучава с учител стъпка по стъпка,  дъх по дъх в продължение на месеци, често години. Да се сблъскаш с цялата серея от самото начало е много сериозно изпитание. Това е все едно да започнеш да свириш на цигулка и още на първия урок да те накарат да изсвириш Моцарт.  Затова и често ще чуете „ Вчера пробвах ащанга. Много е трудно“ Истината е, че Ащанга виняса е една от най -  балансираните практики между сила, гъвкавост и издръжливост.  Патаби Джойс, бащата на Ащанга, често е казвал – „ Ащанга може да се практикува от всички. Мъже и жени, здрави и болни, млади и стари. Само мързеливите не могат да практикуват Ащанга“.

 

Но има алтернатива. Майсор практиката е традиционния начин за практикуване на Ащанга йога и предлага индивидуален подход,  без да се налага да плащате високите цени за частна практика и същевременно ползвайки се от цялата групова енергия на конвенционалните класове. Тук учителя ще се обръща към вас по име, ще познава практиката ви в дълбочина и едно от най-хубавите неща за мен е,  че този клас е в тишина, има много малко говорене и няма разсейваща Нюейдж музика.

 

До скоро в България нямаше къде да се практикува Майсор.  Ashtanga yoga shala e първото място, което предлага пълна Майсор програма. И някои други йога студия имат Майсор сесии , но много хора се плашат от идеята, защото или не знаят какво представлява класа или ги ужасява мисълта за 3 часов клас, който започва в 7:30 сутринта. Всъщност може да се включите в Майсор сесията по всяко време и да останете колкото време искате. За начинаещите това може да бъде половин час, а за по-напредналите около час и четиредесет и пет минути. Това е прекрасен начин за начинаещи и напреднали да развият лична практика, която могат да практикуват навсякъде.

 

Майсор е кръстен на града в Южна Индия, където покойният Шри К. Патаби Джойс преподава от края на 30-те до края на живота си. По време на Майсор сесиите учителите не водят учениците през практиката с общи наставления или демонстрация. Това е самостоятелна практика в групова обстановка.  Опитните ученици просто идват и започват практиката си. Начинаещите учат поздравите към слънцето и първите няколко пози от стоящите пози. Когато научат и затвърдят дадените пози и е запаметена последователността, учителят прибавя нови пози към практиката им. Ако забравите нещо учителят е там за да ви помогне.

Практикуването по този начин ви дава възможност да работите върху фокуса си. Насоката за следващата поза идва от вашия собствен дъх, а не от инструкция на учителя. Ученикът може да посвети малко повече време на поза, която е предизвикателство за него. Резултата е, че вие ставате свой собствен учител. Ако има поза, която не може да направите учителят ще ви даде по-лесна, модифицирана версия.

 

Сесиите се характеризират със звука на уджай дишането – мощно, ритмично, затоплящо дишане. Всеки работи в свое собствено темпо, като това може да изглежда като, че всеки прави нещо различно. Това намалява елемента на конкуренцията и сравняването, което може да се промъкне във всяка форма на групова практика. Малкото вербални инструкции се дават лично и когато се дават те са прошепнати на лицето, за което са предназначени.

Аджъстмънта е важна част от Майсор практиката. Това е мястото където опитният учител използва ръцете си за да отведе тялото ви до правилно построената поза. Трябва наистина да се доверите на някой, който ви насърчава да се изправите на стойка на глава за първи път.

 

Наградата за редовна практика е повишен тонус, силно, хармонично и красиво тяло и супер спокоен ум. Един мой учител често казваше, че за да си щастлив са нужни три неща – правилно движение, правилна храна и покой в главата. Ащанга Майсор дава отговор и на трите.    Много хора напредват от първа към втора серия или дори до трета (има общо шест серии, макар че само шепа хора в света практикуват четвърта серия).

От ученика се очаква да застане лице в лице с разсейващите фактори и скитащия ум, за да се върне към състояние на фокус и концентрация, вместо пасивно да слуша учителя и да гледа другите. Това превръща класа в насочена навътре практика,  в медитация в движение. Ако целта на йога е успокояване на ума (както е написал Патанджали в сутрите) Майсор практиката е може би най – добрия метод  да постигнете това.

Като човек, който практикува от години ащанга йога майсор стил, мога да кажа, че тази практика е прекрасен начин да започнете деня, като след това ще бъдете готови да се изправите пред всичко.

 

И така. Ащанга Майсор е един от най – силните и ефективни методи за трансформация и осъзнаване. Ashtanga yoga shala e първото място, което предлага пълна Майсор програма ( шала, преведено от санскрит означава школа, училище, място за практикуване на йога).

https://www.facebook.com/AshtangaYShala/?pnref=story

 

Най – голямото богатство на Ashtanga yoga shala са учителите. Всички те са черпили знания от най-големите имена от света на Ащанга, познават отлично метода и са отдадени на практиката.

Ashtanga yoga shala e член на световното Ащанга йога семейство , което ни позволява да каним и практикуваме с едни от най – добрите учители в света.

Това е покана да станете член на това семейство.  Покана за едно незабравимо пътешествие към себе си. 

 

Първа стъпка : харесайте страничката ни във фейсбук  и споделете тази статия

https://www.facebook.com/AshtangaYShala/?pnref=story

Втора стъпка : ЗАПОЧНЕТЕ ДА ПРАКТИКУВАТЕ

Трета стъпка : ПРОДЪЛЖЕТЕ ДА ПРАКТИКУВАТЕ

Четвърта стъпка : ПРАКТИКУВАЙТЕ 

Коментари