Публикация

В жегите алкохолът е табу, а приемът на течности, плодове и зеленчуци е препоръчителен

В жегите алкохолът е табу, а приемът на течности, плодове и зеленчуци е препоръчителен

Децата и пациентите със сърдечно-съдови заболявания е добре да не нарушават двигателния си режим, но да избягват часовете с интензивно слънцегреене


В момента в страната и Плевен, се измерват рекордно високи температури. Плевенска област е разположена в котловина, поради което ние сме винаги във фокуса на горещините, но  и на отрицателните температури, които се измерват тук. Хората в Плевен, но не само, е добре да имат необходимата подготовка за предстоящите горещини. Това лято се оказа по-горещо от предвиденото.

Преди всичко е добре да се познават елементарните реакции на организма при  здрави и сърдечно болни пациенти. Реакцията на организма е насочена към овладяване на  неблагоприятното влияние на температурите, пр. разширяват се  съдовете, за да може да излъчва повече топлина. Това често води  до намаляване на телесните  течности, като  особено критично това се отразява при малките деца и при пациентите със сърдечно съдови заболявания. В стремежа си  да се справи с топлината, организмът започва да излъчва   течности, което води до обезводняване и до т.нар. сгъстяване на кръвта - увеличаване на вискозитета на кръвта, а това е условие за по-бързо тромбообразуване.

 С разширяване на кръвоносните съдове естествената реакция на организма е да ускори сърдечната честота, защото друго правило за поддръжката на хомеостазата - равновесието в организма казва, че артериалното налягане е производно на сърдечната честота и циркулаторния обем, а когато ударният обем намалява, физиологично се повишава сърдечната честота. Всяка компенсаторна реакция до определен предел носи ползи, но след това води до увреди. По тази причина, нарушенията, които се наблюдават при сърдечно болните и по-рядко при здравите (те също не са застраховани ), водят до рязко понижаване на  артериалното налягане  и да ускоряване на сърдечната дейност.

Освен рязкото спадане на артериалното налягане, друг възможен проблем са и ускоряването на сърдечната дейност, и ритъмните нарушения, които са факт през последните горещи дни. Често се появяват и аритмии.Със загубата на течности в организма се губят и електролити, а тези соли са много важни за нормалното провеждане на електрическите импулси. Когато нивото им намалее има предпоставка за чести ритъмни нарушения. Разката смяна на температурата- излизането от условията на климатик, на температура, която е повече от 10 градуса по-висока, също вреди. Друг пример е влизането в студен воден басейн, след като тялото е било на слънце дълго време –  това може да провокира ритъмни нарушения.

 Трябва да кажем, че организма понякога реагира парадоксално. След като се изчерпи лимита да компенсира  горещината, може вместо да се получи съдорзаширяване, да се получи съдов спазъм, а при хората с високо кръвно това да доведе до  рязко повишаване на артериалното налягане. Това са опасностите от горещините.

 Ще си позволя на базата на тези разсъждания върху физиологията да препоръчам на хората, какво поведение да имат. То е изградено във времето на база на народопсихологията ни. Не бива да реагираме парадоксално. Пациентите със сърдечни заболявания, както и децата  непокъсно от 10,30 сутрин, а следобяд след 17,30 ч.Тогава когато UV-лъчите, които са полезни са превалиращи, а не инфрачервените, които са по-голям интензитет между 11 – 17 ч. Същото се отнася и за пациентите с високо кръвно, които задават въпроса, дали да отидат на море - да разбира се, че не бива да се лишават от това удоволствие, но да се съобразяват с тези факти.

Известно е,че в пустинята никои не ходи гол, въпреки високата температура. Важно е хората да се движат със светли дрехи, които да защитават голяма част от повърхността на кожата. Не е мой ангажимент и няма да обяснявам, че изгарянето и облъчването на кожата, която има имунологична памет за това, понякога има пагубен ефект за децата в късна възраст. По-важно е, че когато се носят широки и светли дрехи, които са от естествена материя вероятността организма да бъде прегрят е по-малка.

Добре е да се знае,че в горещините е нужно да се приемат поне 1,5 -2 литра течности, които да се леко подсладени или подсолени, които внасят електролитите в организма. Не бива да се приемат стимулиращи напитки, защото те съдържат кофеин или деривати и повишават и бездруго ускорената сърдечна дейност. Пациентите със сърдечна недостатъчност няма нужда да се натоварват с течности над 2 литра, най-добре е до 1,5 литра. Но както и при другите хора и при тях настъпва обезводняване – ето защо е добре да дозират наполовина лекарствата, които стимулират диурезата и да се посъветват с кардиолога си. Хората с хипертония не бива да се отказват от сутрешните си разходки, но освен широките дрехи, трябва да сложат широка светла шапка.  За тях също е валидно правилото на половинките. Разширяването на кръвоносните съдове води до понижаване на кръвното налягане, а хората, които са с умерена или лека хипертония сами установяват това. Те просто наполовина трябва да намалят медикаментите, но е добре да се консултират с лекаря си. Има и хора, които ще повишат кръвното си налягане, като те също не бива да се самолекуват.

В жегите е добре да се приемат течности, като е хубаво те да са приятно хладки или топли напитки, но не охладени напитки, които бързо излизат през кожата. Същото е и за сладоледа, който е леден, но много бързо се стопява, а освен това отдава и повече енергия, която трябва да се излъчи. За това препоръката ми е: повече рехидратация, повече плодове и зеленчуци, които също ще ни дадат необходимата прохлада. Задължително в горещините трябва да се избягват мазните и висококалорични храни и да не се прибягва до концентриран алкохол. Той сам по себе си, е с достатъчно високо съдържание на енергия и понякога има  парадоксално влияние върху организма и го вкарват в допълнителни изпитания. Виждали сме алкохолният туризъм в страната, което е един от най-лошите избори за почивка. Летният отдих  не означава напиване, а   удоволствие за тялото и душата. 

 

Проф. д-р Снежана Тишева, специалист по кардиология и вътрешни болести, ръководител на  Катедра кардиология, пулмология и ендокринология при МУ-Плевен и началник на Първа кардиологична клиника при УМБАЛ-Плевен

 

 

Коментари