Публикация

Лекарство за мултиплена склероза изчезна от аптеките

Лекарство за мултиплена склероза изчезна от аптеките

Медикаментът, употребяван всекидневно, се реимбурсира на 100% от НЗОК. Лечението за един месец струва над 2000 лева


В аптечната мрежа няма Копаксон (Copaxone) – лекарство, което се инжектира на болни с множествена склероза, информира Центърът за защита правата в здравеопазването.

Медикаментът се поставя ежедневно в продължение на месеци при пациенти, които не са парализирани и имат противопоказания за лечение с кортикостероиди. 

Лекарството се реимбурсира на 100% от Националната здравноосигурителна каса, като се изписва на болния с протокол за един месец. Лечението за един месец струва над 2000 лева, като цената на една дневна доза е около 75 лева.

Пациенти алармират, че преживяват истински ужас, обикаляйки аптеките в страната, и са принудени да събират количества, с които да продължат адекватно терапията си. Те недоумяват как е възможно да им бъде издаден и одобрен протоколът за терапията, а лекарството да не е в аптечната мрежа и на практика да бъдат лишени от навременно и животоспасяващо лечение, отбелязва още сдружението.

Няколко болни са се обърнали към НЗОК, но до този момент от касата няма отговор. Те са притеснени, тъй като лекарството е животоподдържащо, а прекъсването на лечението може да доведе до рецидив на болестта.

Коментари