Публикация

Какво провокира слънчевата алергия

Има хора, които са по-застрашени от фотодерматит другите. Защо?


Фотодерматит или както всички го познаваме - слънчева алергия, е състояние, от което страдат над 5 % от жителите на планетата. Слънчевата алергия представлява непоносимост към ултравиолетовите лъчи и води до свръхчувствителност към слънчевото греене.

Тя се появява след излагането на слънце, като в рамките на само 15 минути кожата се покрива с петна и започва сърбеж, чието усещане е като че ли човек се е търкалял в коприва.

Въпреки че реакцията към ултравиолетовите лъчи причинява обриви и сърби, всъщност тя не е истинска, а псевдоалергия. Слънчевите лъчи изработват в организма хистамин, включващ алергична реакция, но в кръвта не се изработват антитела, характерни за истинската алергия. Виновни за това състояние се смятат специфични вещества, притежаващи фотосенсибилизиращи свойства. Те може да се намират в повърхностния слой на кожата, но може да са и в по-дълбоките слоеве. Освен наследствената предразположеност

причина за фотосенсибилизацията (особена чувствителност към ултравиолетовите лъчи) понякога са:

  • Нарушения в дейността на някои вътрешни органи (черен дроб, бъбреци, щитовидна жлеза, дисбактериоза на стомашно-чревния тракт), както и автоимунни процеси.
  • Прием на някои лекарства (антибиотици, кортикостероиди, антидепресанти и др.). Хората, приемащи такива медикаменти, трябва да забравят за тена.
  • Употребата на някои хранителни продукти (цитрусови плодове, ядки, кафе, смокини, целина, чушки).
  • Билколечение, някои тревисти растения могат да провокират появата на слънчева алергия. Особено често чувствителността на ултравиолетовите лъчи се повишава от някои ефирни масла, получени по метода на студеното пресоване (бергамотово, портокалово), както и от сока на някои растения (пащърнак, магданоз).
  • Контакт на кожата с определени козметични средства (крем, дезодорант, парфюм). Затова на плаща трябва да се ходи с чиста кожа.
  • Контакт с някои пестициди.Слънчевата алергия най-често се появява при хора с келтски тип кожа. Рискът е по-висок и при деца и бременни.                                         Източник

Коментари