Публикация

Онкоболницата в Благоевград с дългове от над 1 млн. лв.

Онкоболницата в Благоевград с дългове от над 1 млн. лв.

Общината отпуска финансова помощ 


Община Благоевград отпуска еднократна финансова помощ на онкоболницата в града, за да бъдат платени стари задължения към фармацевтични компании за лекарства и медикаменти. Финансирането беше прието единодушно от общинските съветници, информира БНТ.

Към момента Специализирана болница за активно лечение по онкология „Свети Мина” е похарчила 310 000 лева за лекарства. Тази сума е надхвърлила лимита на здравното заведение, предвиден от касата, от 25 000 лева. Парите от общината ще решат частично проблемите на болницата.

В момента дори правим всички необходими разчети, за да видим как ще продължим оттук насетне с работата, обема дейност, която ще предлагаме. Надявам се да намерим правилните решения, за да може болницата като цяло да бъде запазена, коментира управителят д-р Георги Георгиев.

Над един милион лева възлизат задълженията на лечебното заведение към момента. Въпреки това от община Благоевград са категорични, че няма да допуснат фалит и затваряне на единствената в Югозападна България онкологична болница.

„Рано или късно трябва малко по-твърда ръка и да се вземат по-кардинални решения. Въобще не говорим за закриване. Оптимизация означава съвсем друго, и ръководството много добре знае за какво иде реч“, каза Атанас Камбитов, кмет на община Благоевград.

В „Свети Мина“ се лекуват пациенти не само от Благоевградска област, но и от Кюстендилска. Ако не се намерят допълнителни средства, може да се стигне до закриване на отделения и до съкращение на част от персонала.

Коментари