Публикация

Полезен ли е масажът за хората в пенсионна възраст

Части от интервюто ми пред Яна Бояджиева за в. "Доктор" и сайта zdrave.to


Какво въздействие оказва масажът върху нашето тяло? Какви са ефектите от един професионално извършен лечебен масаж? Кои заболявания и състояния се повлияват най-добре? Може ли той да стимулира организма сам да се възстановява след физическо и психическо напрежение? Отговор на тези и още въпроси ще откриете в интервюто с Пламен Христов - професионален бакалавър по масаж от Медицински колеж “Йорданка Филаретова”. Той практикува и предлага широка гама масажи и терапии - на гръб, на цялото тяло, на ходилата. А също така антицелулитни процедури, рефлексотерапия, акупресура, класически масаж, спортен масаж, възстановителен масаж. Г-н Пламен Христов провежда рехабилитация на пациенти с различни заболявания, помогнал е на много хора да облекчат страданието си. Работил е и по оздравителни програми за раздвижване и възстановяване на настанени в хоспис.

- Г-н Христов, в представите на нас, обикновените хора, масажът е просто “размачкване” на някаква част от тялото, или както го казваме, “когато сме схванати”. Вие като специалист какво определение бихте дали за масажа като цяло?
- Масажът е механично въздействие върху кожата и мускулите, при което натискът се трансформира в нервен импулс и по рефлекторен път стимулира всички органи и системи. Масажът има много и различни ефекти, една част от които са на ниво тъкани, а друга - на ниво нервна система. Той възбужда едни, а задържа други процеси в кората на главния мозък и предизвиква отделянето на някои хормони като ендорфин, серотонин и допамин. Тези вещества неслучайно се наричат “хормони на щастието”, защото подобряват настроението, потискат болката и носят чувство за приятно усещане. Така чрез масажа едновременно се намаляват нивата на стрес, сваля се натрупаното напрежение, болката се притъпява.

- Какви са ефектите от различните видове масаж? Може ли да се говори за лечение, или само за облекчаване на определено състояние?
- Още в края на 18-и и началото на 19-и век научно е обоснована лечебната сила на масажа. В основата й лежи връзката между кожата и подкожните тъкани с различни органи в човешкото тяло. Установено е, че чрез механичното дразнене на повърхностните тъкани на човека може да се предизвикат изменения в състоянието на дадени органи или системи. Лечебният масаж оказва положително въздействие при функционални нарушения на кръвообращението, проблеми с органите на дихателната система, на храносмилателната система, при хронични заболявания на гръбначния стълб, при последици от травми, при функционални нарушения на ендокринната система, при проблеми с вегетативната нервна система.
- В една своя статия казвате, че 15-20-минутен масаж е достатъчен да предизвика бум на хормона на щастието. Какво се случва при такъв масаж и какви са крайните ефекти от него?
- По време на масажа протичат голям брой химически реакции. Освен че 

се стимулира ендорфинът, 

също така се отделят и другите “хормони на щастието” - серотонин и допамин, а нивото на кортизола (хормонът на стреса) се понижава. Затова масажът е един от най-добрите, най-приятни и безопасни, а в същото време не скъпи начини, човек да релаксира и да се почувства щастлив. 

- Г-н Христов, доколко полезен е масажът за онези, които имат чести оплаквания от болки във врата, в гърба, в кръста? 
- Когато ни боли, ние невинаги си даваме сметка какъв точно е проблемът, ако не ни го обясни медик. И без да ни е обяснено обаче, чувстваме болката и често сме неспособни да направим и най-елементарното движение. При всички случаи масажът е важна част от комплексното лечение. А използването на магнезиево олио или магнезиев гел прави процедурата още по-ефективна. Прилагането на магнезиеви олио/гел дава положителен ефект поради болкоуспокояващото му действие. То действа като нервно-мускулен релаксант, защото засилва кръвообращението и подобрява кондицията на нервите. В зависимост от конкретното страдание масажистът може да препоръча на своя клиент 

простички упражнения за изпълняване в домашни условия,

включително при мускулна треска, главоболие и др. Може да му покаже движения, които да прилага, както и да му посочи точките, върху които да въздейства.- Ние, съвременните хора, прекарваме много часове пред компютъра. Ако може да дадете някакви практически препоръки в това отношение.
- Обездвижването, заседналият начин на живот, неподходящият стол, неправилната стойка, еднообразните движения с мишката - всичко това е част от модерните болести на съвременния “офис“ човек. В това отношение масажът може много да помогне. Някои от големите компании и корпорации осигуряват офис масажи на служителите си. Едно 15-минутно размачкване на врата, на раменния пояс, на главата или ръцете може да отпусне човек, да го накара да се почувства по-добре и по-ефективен след това в работата. 

Разбира се, ролята на масажа не може да се абсолютизира. Когато говорите за нетърпими болки в гърба, трябва да се установи причината. А първа стъпка в такава ситуация е посещение при личния лекар, след това консултация с невролог или ревматолог, рентгенова снимка,  изследвания. Ако човекът го боли кръстът и усеща изтръпнал единия си крак, вероятно  страда от ишиас - това е възпаление на седалищния нерв. В съзнанието на доста хора ишиас и радикулит са едно и също, но не е така. При радикулит възпалителният процес засяга коренчетата на периферните нерви, излизащи от гръбначния стълб. Болките в зоната на кръста могат да са и от изтриване на хрущялен диск, може да става дума за дискова херния. При болки в гърба  най-често се касае за плексит, т.е. за възпалени сплитания на периферните нерви, обикновено в зоната към раменете.

- Предполагам масажът е част от рехабилитацията след сваляне на гипс заради счупване. При такава ситуация вероятно е необходима помощта на специалист като вас? 
- След сваляне на гипс крайникът е обездвижен и се налага рехабилитация. Всеки случай е индивидуален и в зависимост от това дали става дума за счупен пръст, лакет, ръка, крак, има различни комплекси от упражнения. Добре е също да се включи ултразвук, фонофореза, особено при стари фрактури. Както и термотерапия и други терапии със специализирана апаратура. В случая освен посещението при рехабилитатор, е много важна личната мотивация и усилие на човек да продължи с допълнителни упражнения у дома, препоръчани от рехабилитатора. Така ще възстанови по-бързо обема на движенията си.

- Да не пропусна да ви попитам доколко масажът е полезен за хората в пенсионна възраст?
- С напредване на възрастта човек става все по-слабо активен, а от това страда качеството на неговия живот и здравето. Поради липса на физическа активност се развиват много заболявания. Учените отдавна са доказали, че масажът успешно се бори с тези вредни времеви промени. Например  при  артрит с масажа се намаляват болките, увеличава се  амплитудата на движение в ставите. Масажът помага на организма да изработи естествена смазка за ставите, регенерира хрущяла,  подобрява кръвообращението и ускорява притока на полезни вещества към тъканите на организма. Освен това  при възрастните хора масажът стимулира умствената дейност и  подобрява паметта. Тук е мястото да кажа, че от уважение към възрастта и съобразявайки се с финансовите възможности на пенсионерите, аз работя при много преференциални цени за тях. Например предлагам пакет от три процедури, по 40 минути всяка, на съвсем приемлива цена. Всички, които имат нужда от консултация и съвет, могат да ми се обадят без притеснение.

Яна БОЯДЖИЕВА  

Коментари