Публикация

Изследване: По-възрастните мъже са с по-малък шанс при инвитро зачеване на партньорката

Изследване: По-възрастните мъже са с по-малък шанс при инвитро зачеване на партньорката

Изводите от проучването оспорват общоприетото схващане, че мъжката плодовитост продължава през целия живот


Успехът на двойките, които се опитват да заченат инвитро, зависи и от възрастта на мъжа, а не само от тази на жената, показа ново проучване в САЩ. 

Учени от университета Харвард в САЩ установиха, че по-възрастните мъже са с по-малък шанс партньорката им да забременее в сравнение с по-млади мъже с партньорка на същата възраст, предаде Би Би Си.  

Изследователският екип представи своето проучване на близо 19 000 инвитро процедури пред Европейското общество по репродукция и ембриология. Изводите от проучването оспорват общоприетото схващане, че мъжката плодовитост продължава през целия живот. 
В действителност, смята се, че независимо дали зачеването е естествено или асистирано, мутациите в спермата и намаляването на броя на сперматозоидите при по-възрастните мъже намаляват шансовете за забременяване на партньорката им. 

Предишни изследвания вече доказаха, че семенната течност при по-възрастните мъже е по-застрашена от генетични дефекти и това се свързва с развитието на аутизъм и на шизофрения при децата на такива родители. Все пак възрастта на жената оказва по-голямо влияние за фертилността от тази на мъжа, подчертават учените. 


Мъжете във възрастовата група 40 – 42 години са с 46% по-малък шанс да имат дете с помощта на инвитро зачеване на партньорката им в сравнение с мъже от възрастовата група 30 – 35 години, чиято партньорка е под 30-годишна възраст. 

От друга страна, жени на 35-годишна възраст имат значително по-голям шанс да забременеят с партньор под 30-годишна възраст само с един цикъл инвитро, в сравнение с партньор в средата на 30-те, установило проучването. 

Причините защо мъжката фертилност намаляват с възрастта не са съвсем ясни, коментира д-р Лаура Додж от Медицинското училище в Харвард.  „Докато последствията от възрастта върху плодовитостта при жените предимно се дължат на увеличените нива на хромозомните отклонения, механизмът на ефекта на възрастта при мъжа е доста по-деликатен“, коментира тя.  Според нея при липсата на ясни доказателства за действието на механизма, най-добрият съвет преди двойката да започне опити за зачеване е да се води един здравословен начин на живот. 

Трябва да започнем вече да вземаме предвид и възрастта на мъжа, коментира изследването д-р Радж Матюр, консултант гинеколог от Центъра по репродуктивност в Манчестър, Великобритания. 

Има разлики в плодовитостта на мъжа и жената, подчертава от своя страна д-р Гилън Локууд, директор на Център за репродуктивност в региона Мидландс, Англия. „Жените се раждат със всички свои яйцеклетки и не произвеждат нови. Мъжете обаче произвеждат нови сперматозоиди всяка сутрин. Именно там могат на настъпят грешки в резултат на делението на клетките“. 

Коментари