Публикация

Остеопорозата е потенциално смъртоносна болест


Много голяма част от пациентите не знаят, че са засегнати от остеопорозата.
Това каза проф. Анна-Мария Борисова, председател на Българското дружество по ендокринология.

„Ние съвсем скоро завършихме голямо двугодишно епидемиологично проучване по темата. В България с обективно доказани данни за остеопороза чрез ДЕКСА (рентгенова остеодензитометрия) имаме 26,6% от жените над 50-годишна възраст, което означава приблизително 400 хиляди”, посочи проф. Борисова.

Според нея обаче, едва около 18 хил. от тях се лекуват системно.

„Това е бройката, която фигурира в системата на НЗОК във връзка с реимбурсация на лечението. Дори и още толкова пациентки да се лекуват, без да се възползват от възможностите по линия на здравната каса, това ще означава около 36 000 лекуващи се жени, т.е. под 10 на сто от общия брой на доказано болните”, подчерта ендокриноложката.

Рисковете пред пациентите, които не се лекуват, са сериозни.

„Чести са фрактурите и в резултат се влошава качеството на живота до степен на инвалидизация, има и хроничен болков синдром. А по отношение на фрактурите на шийката на бедрената кост данните сочат около 20 на сто смъртност в рамките на първата година след инцидента.

Фаталният край настъпва от усложнения вследствие на залежаването на пациентите – тромбоемболизъм, белодробни и бъбречни инфекции и др. Всъщност обществото не е запознато, че остеопорозата е едно потенциално смъртоносно заболяване, подобно на сърдечно-съдовите и онкологичните”, допълни Анна-Мария Борисова.

 

Коментари