Публикация

Безплатен скрининг за катаракта ще се проведе в Очна клиника „Св. Николай Чудотворец“ в Бургас

Кампания за безплатен скрининг на катаракта организира от 10 до 14 юли Очна клиника „Св. Николай Чудотворец“ в Бургас. Желаещите да се прегледат трябва да се запишат предварително на телефон 056/ 711 112, всеки делничен ден от във времето от 08.00 до 19:00 ч.


Кампания за безплатен скрининг на катаракта организира от 10 до 14 юли Очна клиника „Св. Николай Чудотворец“ в Бургас. Скринингът е за установяване на заболяването, което е познато като „перде на окото“ и е препоръчителен за хора над 55 годишна възраст, които нямат поставена диагноза. Желаещите да се прегледат трябва да се запишат предварително на телефон 056/ 711 112, всеки делничен ден от във времето от 08.00 до 19:00 ч.

Катарактата или „перде на окото“ е състояние, при което очната леща помътнява. Катарактата може да бъде вродена и придобита, като вродената катаракта обикновено е последица от боледуване на майката, най-вече през първите три месеца от бременността от заразни и особено вирусни заболявания и рядко се явява и като наследствено увреждане. Придобитата катаракта се появява в зряла възраст, а най - често срещаната катаракта е старческата - обикновено около 60 годишна възраст, а в последно време и по-рано, разказва д-р Пламен Хубанов, създател и управител на Очна клиника „Св. Николай Чудотворец“. 

Причините, които водят до придобита катаракта са наранявания на окото, диабет, лъчеви въздействия, усложнение от възпалителни очни заболявания, като иридоциклит, увеит, както и в някои случаи на миопия. Дори някои лекарствени продукти биха могли да причинят заболяването. Най-честата причина за възникването на катаракта обаче е естественият процес на стареене.

Пациентите се оплакват от намаление на зрението на едното око, рядко и на двете очи едновременно. Намалението на зрението става постепенно, без болка. Катарактата предизвиква помътняване на естествената леща, намираща се вътре в окото. Тази леща, разположена зад ириса, действа подобно на оптичната система на фотоапарата – фокусира светлинните образи върху ретината, която изпраща сигнали към мозъка. Възможно е човешката леща да потъмнее до такава степен, че да попречи на светлината и образите да достигнат до ретината.

Катарактата може да се лекува само оперативно. В Очен медицински център „Св. Николай Чудотворец“ в Бургас и Варна операциите се провеждат с помоща на най-модерна апаратура- с ултразвук  и с най-новия лазер Catalys с 3D визуализация на зрителния орган, с който работят водещите очни клиники в света. Това е първият в България лазер от последно поколение, революция в катаракталната хирургия. Системата е призната за една от 100-те технологични иновации в света, споделя още д-р Хубанов.

Коментари