Публикация

От печата: НЗОК съвсем вдигна ръце от контрола над онколекарствата

От печата: НЗОК съвсем вдигна ръце от контрола над онколекарствата

Болниците няма да са задължени да използват смесителни системи за приготвяне на медикаментите за химиотерапия


Въпреки постоянния ръст на преразходите на онколекарства здравната каса се отказа от още една мярка за контрол, пише в новия си брой в. „Сега“.

Изданието цитира подуправителя на НЗОК д-р Димитър Петров, който вчера заяви, че болниците няма да бъдат задължени да използват смесителни системи за приготвяне на медикаментите за химиотерапия. Вместо това догодина ще има текст в Националния рамков договор, че лечебните заведения „са задължени да прилагат планиране с оглед оптимално недопускане на излишъци на лекарствата, които се изхвърлят“. 

„Това ще може да стане чрез ръчно планиране, полуавтоматизирани системи или автоматизирани системи, тоест оставяме трите възможности“, обясни д-р Петров.

До вчера от касата искаха да задължат онкоклиниките да си купят полуавтоматизирани смесителни системи за лекарствата за химиотерапия. Те позволяват по-прецизно дозиране на медикаментите. В момента според НЗОК почти 30% от лекарствата, платени от нея, се изхвърлят, тъй като дозите се подготвят ръчно и поотделно за всеки пациент. 
Смесителната система подготвя дозите за вливания на всички пациенти, които в съответния ден трябва да получат химиотерапия, и останалото от един болен отива за друг, пояснява всекидневникът.

„Има съпротива от част от болниците, които търсят контакти през Народното събрание, министерството и т.н.“, обясни отказа от системите д-р Петров.

От Центъра за защита правата в здравеопазването пък обявиха, че въвеждането на изискването за смесители се прави, за да се облагодетелстват вносителите на подобна апаратура. Тя струва между 150 и 200 000 лв., отделно поддръжката месечно е между 10 000 и 15 000 лв. 

Заради тези разходи депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов също нападна касата и обяви, че подобни покупки ще „съборят болниците“. 

От публикацията става ясно, че клиниките са похарчили за първите 4 месеца на годината 109 млн. лв. за онколекарства, което е почти половината от бюджета за 2017 г., който е и увеличен с 15 млн. лв. спрямо м.г. Касата върви към 100 млн. лв. дефицит само по това перо.
Здравната каса да плаща онколекарствата директно на дистрибуторите, а не на болниците, както е в момента, гласи поправка в закона, която от НЗОК ще предложат на парламента. Според д-р Димитър Петров това също пести разходи и ограничава паралелния износ. Онкомедикаментите пък ще се осигуряват от здравното министерство с централизиран електронен търг, а не от отделните лечебни заведения. Първите договори с дистрибуторите най-вероятно ще станат факт през януари догодина, допълва в. „Сега“.

Коментари