Публикация

Медици от „Шейново“ излязоха на протест срещу насилието

Медици от „Шейново“ излязоха на протест срещу насилието

Те изразиха подкрепата си за пребитата лекарка от АГ болницата


Лекари от АГ болница „Шейново“ излязоха на символичен протест в знак на подкрепа на пребитата преди дни д-р Албена Гагова. Тя беше нападната на работното си място от баща, поискал да му бъде предадена плацентата след раждането. След консултация с началника си лекарката отказала да го направи в почивен ден и без необходимата документация. Д-р Гагова е със счупен нос, комоцио, разкъсана устна и множество наранявания. След ударите е била в безсъзнание за около 20-25 минути.

Мъжът, задържан за нападението, е с криминално минало, но отрича да е удрял акушер-гинеколожката.

„Нашият протест е човешки, насочен е срещу насилието. Нашият апел е към всички – и към колегите, и към институциите, към цялото общество“, подчерта д-р Румен Велев, изпълнителен директор на САГБАЛ „Шейново, пред bTV.

По думите му д-р Гагова е еманация на българския лекар в момента. 

Оказвайки ѝ подкрепа, подкрепяме българските лекари, защото такива неща се случват навсякъде в страната, особено колегите от Спешната помощ са като на фронт, каза още той.

Д-р Велев коментира, че не може да се намесва в работата на съда, „но данните, които започнаха да излизат за задържания, показват, че той не трябва да излиза на свобода, защото може да се укрие“. 

сн. Би Ти Ви
сн. Би Ти Ви

Имаме страхове, че той може да бъде освободен. Данните са предимно косвени, но са недвусмислени. Травмите на д-р Гагова сочат, че са нанесени от друг човек, няма как тя да се самонарани по този начин. Дано разследващите полицаи са събрали достатъчно сериозни доказателства, за да може да бъде осъден“, допълни изпълнителният директор на „Шейново“.

Д-р Румен Зарев, който работи от 25 години в болницата, разказа, че неведнъж е бил обект на агресия – удряли са го, опитвали са се да го нападнат. 

Агресията обикновено идва от придружителите на пациентите. Всички трябва да знаят, че във всяка болница има правила, които трябва да се спазват, и това, че не съвпадат с техните изисквания, не трябва да води до агресия към лекаря, който иска да помогне“, категоричен е д-р Зарев.

В протеста се включиха и медици от други здравни заведения, както и пациенти на д-р Гагова.

Нападението и побоят над д-р Албена Гагова не е изключение. В последните години тези случаи все повече зачестяват. В болници, които работят в условия на спешност, за съжаление, това е ежедневие“, коментира д-р Таня Андреева, акушер-гинеколог, бивш министър на здравеопазването, пред БНТ.

„Гледката, на която аз бях свидетел в болница „Шейново“, докато се борихме за това д-р Гагова да излезе от безпомощното състояние - окървавена, пребита, това много дълго остава спомен. Дори лекари, които сме свикнали да правим операции, да работим с кръв, това не се преживява“, отбеляза д-р Андреева.

Тя допълни, че в страната ни има основен проблем, свързан с факта, че се прави законодателство, което обаче не се спазва. Тя припомни, че през 2013 г. беше криминализирано нападението над лекари, но осъдените са единици.

Коментари